Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Skiareál Ještěd se v ekologické dohodě zavázal, že vysadí dvacet hektarů lesa

TMR Ještěd s městem Liberec a organizací Městské lesy Liberec našli společnou cestu skrze ekologickou dohodu, která by měla pomoci ochránit přírodu na ještědském hřebenu i přes rozšíření sportovního areálu.

V rámci zmíněné dohody společnost TMR Ještěd uzavřela s městem a Městskými lesy memorandum. Podle tiskové zprávy výjádřily souhlas s memorandem i další organizace jako Rodiče za klima na Jizersko-ještědský horský spolek.

Na základě memoranda by měl provozovatel Skiareálu Ještěd do konce roku 2023 na svoje náklady vysadit 20 hektarů lesa na území města Liberec. „Z toho polovina by měla být na nezalesněných plochách a druhá polovina jako dosadba stávajících lesních ploch zničených kůrovcem,“ informovala mluvčí města Jana Kodymová.

Memorandum vzniklo v návaznosti na projekt JEŠTĚDÉLE, který vyzývá k ekologickému chování.

Jenže právě při výsadbě jako náhradě za lokality poničené kůrovcovou kalamitou došlo podle společné tiskové zprávy spolků Čmelák-SPP, Rodiče za klima a Jizersko-ještědský horský spolek k nedorozumění. „Bohužel zde došlo k nedorozumění, kdy tím firma myslela zalesnění ploch, které napadl kůrovec. Ve výsledku by se tak celková plocha lesů na území Liberce zmenšila, s čímž nesouhlasíme,“ uvedl ve zprávě Jan Korytář.

Nicméně město přislíbilo, že pro výsadbu lesa rychle najde vhodné pozemky. Pokud se nepodaří najít vhodné místo přímo na území města Liberec, bude zvažovat případný nákup pozemků v okolí města. Podpořit ochranu a přírody a životního prostředí by podle TMR Ještěd mohl Liberec i tak, že část z ročního nájmu ve výši jeden milion korun využije na ekologická opatření.

Do budoucna by se neměl skiareál dále rozšiřovat na území Lesů ČR

A TMR chce motivovat k ekologičtějšímu přístupu i své klienty. Každému lyžaři, který doloží meziroční pokles spotřeby elektřiny nebo vody nebo systémem na zadržování vody, věnuje 3 celodenní skipasy. V rámci memoranda se společnost také zavázala k pořádání každoroční akce Zelený Ještěd.

Důležitým bodem memoranda je také další rozvoj skiareálu. „TMR Ještěd deklaruje, že v rámci svých záměrů modernizace Skiareálu Ještěd, neplánuje pokračovat v rozšiřování na území Lesů České republiky,“ komentovala mluvčí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto skiareál Ještěd

Štítky skiareál, TMR Ještěd, Liberec, memorandum, les, Ještěd, TMR Ještěd a.s., Lesy České republiky, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareál Ještěd se v ekologické dohodě zavázal, že vysadí dvacet hektarů lesa  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.