Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bílá, černá, horizont. Galerie představuje tvorbu libereckého fotografa

V liberecké galerii začíná výstava libereckého fotografa Jiřího Jiroutka. Jde vlastně o průřez jeho díla od 90. let do současnosti. Součástí výstavy jsou i díla vizuálních umělců, která Jiroutkovu tvorbu inspirovala a inspirují – Čestmíra Krátkého, Vladimíra Birguse, Vladislava Mirvalda, Zdeňka Sýkory a dalších.

Symbolem tvorby Jiřího Jiroutka se staly především rozměrné výtvarně pojaté snímky ikonických staveb moderní architektury, neodmyslitelně spjaté s Libercem. Na fotografiích zachytil jak vysílač na Ještědu, tak obchodní dům stejného jména, který musel ustoupit nové výstavbě.

Expozice Jiroutkových fotografií je v unikátním prostoru pod hladinou někdejšího bazénu libereckých Lázní. Představuje ale mnohem rozsáhlejší autorovo dílo.

„Po šesti letech se Oblastní galerie Liberec vrací k prezentaci současné fotografické tvorby,“ říká k výstavě ředitel galerie Pavel Hlubuček. Podle něj to nebude ojedinělý projekt. „Fotografie je jedním z hlavních oborů výtvarného umění a zcela přirozeně se těší velkému zájmu publika. Mým záměrem je se jí pravidelně věnovat i v budoucí dramaturgii našich výstav,“ dodal.

Výstava Bílá, černá, horizont, kterou připravil kurátor Martin Dostál, potrvá až do 17. dubna 2022.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto OGL

Štítky výstava, Liberec, galerie, lázně, Jiří Jiroutek, fotograf, Zdeněk Sýkora, Vladislav Mirvald, Vladimír Birgus, Čestmír Krátký, Martin Dostál, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílá, černá, horizont. Galerie představuje tvorbu libereckého fotografa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.