Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V zoo se již potřetí rozdávaly Ceny za přínos k rozvoji environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty

Ve čtvrtek proběhl v Experimentálním studiu v Lidových sadech 18. ročník konference M.R.K.E.V., v rámci které Zoo Liberec a její středisko ekologické výchovy DIVIZNA udělovali ceny za mimořádný přínos v oblasti environmentálního vzdělávání v Libereckém kraji. Z několika desítek nominovaných projektů, škol a lektorů odborná porota složená z pracovníků liberecké zoo ocenila celkem osm vítězů, a to v pěti různých kategoriích.

V kategorii PEDAGOG byli oceněny rovnou tři učitelé. První z nich je M. Hošková, dlouhodobá propagátorka ekologické výchovy na ZŠ Dobiášova a venkovní výuky mimo školní učebny. Druhou oceněnou je E. Kučerová ze ZŠ Husova, která již několik let zapojuje žáky druhého stupně do pomoci a aktivní účasti na českých ochranářských projektech v rozvojových zemí. Třetí vítězkou vkategorii PEDAGOG je L. Tulková za systematickou podporu studentů při účasti na přírodovědných olympiádách a soutěžích a za praktickou pomoc v terénní ochraně přírody.

Naučná stezka

V kategorii ŠKOLA, ŠKOLSKÉ ZAŘÍZENÍ byla za mimořádný přínos v oblasti ekologického vzdělávání oceněna Základní škola Turnov, Zborovská 519, p.o. a Střední škola hospodářská a lesnická Frýdlant, p.o. U turnovské školy porota vyzdvihla především její aktivní zapojení v programu EKOŠKOLA a prolínání ekovýchovy napříč celou školou, včetně zapojení žáků ZŠ speciální. Frýdlantská střední škola přesvědčila porotu díky nové realizaci Naučné zemědělské stezky, vybudování geologické, ornitologické a bylinkové expozice i úzké spolupráci s ČHMÚ a Astronomickým ústavem.

Nejlepším PROJEKTEM EVVO (environmentální vzdělávání, výchova a osvěta) byl zvolen projekt Cyklisté Liberecka (zastoupen Mgr. P. Matějkou), který dlouhodobě propaguje a podporuje cyklistickou dopravu ve městě jako alternativu k individuální automobilové dopravě prostřednictvím realizace projektů Školy na kole a Do práce na kole.

Prvenství v kategorii PODNIKATEL získal Statek u Macháčků v souladu s přírodou za svou šetrnou a trvale udržitelnou zemědělskou činnost, propagaci ekologického zemědělství v regionu a spolupráci s Lesní mateřskou školou Břidlička, které poskytl zázemí pro provoz školky.

Výchova prožitkem

V kategorii DOBRÝ SOUSED zvítězila Lenka Hřibová ze Semil se svou neziskovou organizací Semínko země z.s. Ta byla oceněna především za dlouholetou ojedinělou práci s dětmi, rodiči a rodinami, výchovu prožitkem a volnou hrou.

Vítězové všech kategorií získali jako poděkování za jejich mimořádný přínos v oblasti ekologického vzdělávání památeční diplom a certifikát, puget svázaný z lokálních podzimních květin a poukaz na nákup odborné literatury.

Ceny předával ředitel Zoo Liberec David Nejedlo i dlouholetá pracovnice a lektorka SEV DIVIZNA a koordinátorka programu M.R.K.E.V. Mirka Nováková, která k akci dodává: „Letos jsme znovu přistoupili i k předávání cen, protože od toho posledního uplynulo již pět let. Během nich jsme nastřádali řadu podnětů, a proto opět nastal čas poukázat a veřejně ocenit konkrétní přínos některých škol, pedagogů, studentů a všech dalších, kteří se nezištně a velkou měrou zasluhují o rozvoj ekologické výchovy v Libereckém kraji. Jsem velice vděčná, že zájem o toto téma stále roste a každým rokem nejen v našem okolí vznikají nové záslužné environmentální projekty.“

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky ZOO, ZOO Liberec, ceny, přínos, projekt, Environmentální výchova, Liberecký kraj, Zoologická zahrada Liberec, olympijské hry, Pavel Matějka, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo se již potřetí rozdávaly Ceny za přínos k rozvoji environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.