Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Liberecká zoo vítá první mláďata roku. Na svět přišla nyala, buvolec a sambar

Na první mláďata nového roku si liberecká zoo musela letos chvíli počkat. Oproti předchozím letům, kdy se první ptáčata klubala na svět již během úvodních dní, letošní první přírůstky zahrada zaznamenala až třetí lednový týden. Všechny se narodily na úseku kopytníků a jsou jimi nyala nížinná, buvolec běločelý a sambar skvrnitý.

„Vzhledem k mrazivému počasí všechna mláďata zatím stále zůstávají se svými matkami v teple v zázemí. Návštěvníkům se ukáží nejdříve za pár týdnů, až se podmínky vylepší,“ doplňuje zoolog Luboš Melichar.

Nyala nížinná

Africké antilopy nyaly nížinné chová liberecká zoo od roku 2010. Od té doby se jich v nejstarší zoo v Čechách narodilo celkem třináct. Posledním mládětem tohoto druhu je samička, která přišla na svět v neděli 19. ledna a stala prvním zvířecím přírůstkem roku 2020.

Buvolec běločelý

Další mláďata na sebe nenechala dlouho čekat. O dva dny později v dopoledních hodinách porodila po osmi měsících březosti mládě i již zkušená samice buvolce běločelého. Dnešní veterinární prohlídka prokázala, že je jedná o malého samce. Oproti svým tmavě zbarveným rodičům má malý buvolec světle pískovou barvu. Bílý proužek na čele, podle kterého dostal své druhové jméno, posléze zčerná. Až v době dospívání srst ztmavne a černý proužek se opět přebarví na bílo, což bude znakem jeho pohlavní dospělosti.

Buvolce běločelé mohou návštěvníci zahrady obdivovat již od roku 1973, kdy byl jejich zdejší chov započat. Za sedmatřicet let nepřetržitého chovu se jich v Liberci narodilo již 113.

Sambar skvrnitý

Nejčerstvějším přírůstkem v tomto roce je samička ohroženého filipínského jelínka sambara skvrnitého. Přišla na svět také v úterý 21. ledna téměř ve stejný čas jako malý buvolec a jedná se o historicky první samičku tohoto druhu narozenou v liberecké zoo. „Odchov sambarů skvrnitých v evropských zoologických zahradách je poměrně vzácný, a tak bude naše samička pro zachování populace chované v lidské péči a záchranu celého druhu velkým přínosem,“ říká zoolog.

Sambaři patří k jedněm z nejohroženějších druhů kopytníků na naší planetě. Jejich přirozené prostředí na ostrovech Panay a Negros se stále zmenšuje na úkor rozšiřování zemědělských ploch a ve volné přírodě se vyskytuje méně než 2500 jedinců. Liberecká zoo už deset let spolupracuje a podporuje neziskovou organizaci Talarak, která přímo na Filipínách provozuje záchranná centra pro tyto i další ohrožené endemity a usiluje o jejich záchranu. Členové organizace zároveň systematicky pracují na znovu zalesňování oblasti a v blízké budoucnosti plánují navrátit zpět do volné přírody první odchované jedince.

„Přestože je sambar skvrnitý jedním z našich nejvzácnějších chovaných druhů, díky poloze jeho výběhu často zůstával u návštěvníků stranou pozornosti. Na konci loňského roku jsme tedy postavili a otevřeli novou vyhlídku, která nyní veřejnosti umožňuje pozorovat tyto ohrožené jelínky z bezprostřední blízkosti,“ dodává ředitel David Nejedlo.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto ZOO Liberec

Štítky sambar, nyala, buvolec, zoo liberec, mláďata, zahrada, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Liberecká zoo vítá první mláďata roku. Na svět přišla nyala, buvolec a sambar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.