Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stovky bytů na Rybníčku a dalších místech. Stavbařům se daří, staví nejvíc za poslední roky

V Libereckém kraji loni stavbaři zahájili výstavbu největšího počtu bytů za posledních 15 let. Stavět se začalo 1883 nových bytů, což je dvakrát víc než v předcházejícím roce. Podle předběžných informací z Českého statistického úřadu (ČSÚ) jde mezi kraji o největší meziroční růst bytové výstavby. Zhruba o pětinu méně bytů ale loni stavbaři v kraji předali k užívání, dokončili jich 841.

V celém Česku zahájili loni stavbaři výstavbu 38 677 nových bytů, je to o 16,8 procenta víc než předloni. Dokončeno bylo v Česku loni 36 422 bytů, o 7,6 procenta víc než o rok dřív. Nejvíc nových bytů se podle statistik staví ve středních Čechách, Praze a na jižní Moravě.

V Libereckém kraji bylo loni nejrušněji zřejmě ve stotisícovém Liberci. V krajském městě se začalo stavět několik stovek bytů. Největším projektem je výstavba v areálu bývalých Montážních závodů v dolním centru Liberce naproti sídlu kraje. V průběhu tří let zde chtějí tři investoři nabídnout 300 nových bytů, ale také prostory pro kanceláře, obchody, kavárny a restaurace. „Je to asi největší konverze průmyslové lokality v Liberci," řekl autor projektu, architekt Radim Kousal.

Družstevní byty

V centru Liberce vyroste 84 bytů do vlastnictví a 90 nájemních bytů, které jsou určeny hlavně seniorům. Znovu se do města pod Ještědem vrací také družstevní výstavba. Bytové družstvo Sever (SBD Sever) nabízí zájemcům 112 družstevních bytů, aktuálně už je téměř polovina z nich obsazená nebo rezervovaná, hotové přitom mají být až za rok. „Je to zaměřeno na ty, kdo nemohou nebo nechtějí dosáhnout na hypotéku, jako jsou třeba mladé rodiny s dětmi," řekl ředitel družstva Petr Černý.

Ceny bytů včetně garážového stání se u nového projektu pohybují kolem 58 tisíc korun za metr čtvereční. Další z projektů - Rezidence nábřeží nabídne 84 bytů ve třech domech. V prvním z domů, který se teď staví, zbývá ze 30 bytů posledních osm volných. Součástí komplexu budou také byty pro seniory, které v Liberci a celém regionu chybí. Rezidence RoSa nabídne ve dvou propojených domech 90 nájemních bytů.

I díky podobným bytovým projektům se loni v Libereckém kraji změnila struktura bytové výstavby. Zatímco v minulých letech až 80 procent zahajovaných bytů tvořily rodinné domy, loni byl jejich podíl výrazně nižší - jen zhruba 37 procent. Začalo se stavět víc bytových domů, dalších 95 nových bytů vzniká v původně nebytových objektech. Příkladem může být například přeměna administrativních budov v centru krkonošské Rokytnice nad Jizerou na apartmánové bydlení.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky byty, Liberecký kraj, výstavba, stavba, Český statistický úřad, Liberec, projekt, Česko, dům, Praha, Petr Černý, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky bytů na Rybníčku a dalších místech. Stavbařům se daří, staví nejvíc za poslední roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.