Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stanice horské služby v Bedřichově se dočká rekonstrukce za 13 milionů

Během následujících měsíců projde hlavní sídlo horské služby v Jizerských horách velkou rekonstrukcí. Během oprav budou záchranáři pobývat na Severáku.

Horská služba dočasně opustila své hlavní sídlo v Jizerských horách. Stanici v Bedřichově čeká rekonstrukce za bezmála 13 milionů korun bez daně, hotova by měla být letos do začátku zimy. Náhradní dispečink budou mít horští záchranáři přes letní sezonu na základně na Severáku v Hraběticích, která je menší. „Je to provizorní řešení, ale jediný možný způsob, jak zajistit letní provoz,“ řekl  náčelník Horské služby pro Jizerské hory René Mašín.

Podle něj už mají stěhování za sebou, zabralo jim zhruba 14 dnů. Budova v Bedřichově z roku 1974 se naposledy opravovala skoro před čtvrtstoletím. Vyměnit je nutné hlavně rozvody elektřiny, rekonstrukci potřebuje topení i odpad. „Vše už dosluhovalo,“ uvedl Mašín.

Bude se dělat i zateplení střechy a změní se systém vytápění. Dosud se používaly zastaralé elektrické kotle, které nahradí modernější tepelná čerpadla. „Vytápění bude ekologičtější a v nákladech bychom se měli pohybovat několikanásobně níže,“ řekl Mašín. Nyní ročně stálo vytápění budovy asi čtvrt milionu korun, u čerpadla se náklady odhadují na 50.000 korun.

Dispozičně by interiér stanice po přestavbě měl zůstat stejný, záchranáři ale získají navíc prostor, kde byly staré elektrické kotle. Podle Mašína bude sloužit pro odkládání znečištěných či kontaminovaných částí výstroje záchranářů po zásahu. „Dosud jsme je odkládali v prostorech, kde sloužíme, anebo v garáži. To už dnes není standardem,“ uvedl jizerskohorský náčelník.

Zpět na hlavní stanici by se měli horští záchranáři vrátit ještě před začátkem zimní sezony. „Kvůli výjezdům na lyžařskou magistrálu je pro nás zásadní být v zimě v Bedřichově,“ uvedl Mašín. Ze stadionu v Bedřichově vede hlavní nástupní místo pro běžkaře, kteří míří do Jizerských hor. Za zimu mají podle Mašína 800 až 900 zásahů, v létě to bývá kolem 100. O uplynulé zimě ale měli záchranáři méně práce než obvykle. „Sezona byla atypická, měli jsme zhruba 600 zásahů v oblasti Jizerských hor,“ dodal Mašín. Běžkařům v zimě moc nepřálo počasí, navíc sezonu předčasně ukončily opatření k zamezení šíření koronaviru. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto horskasluzba.cz

Štítky ČR, stavby, rekreace, horská služba, Jizerské hory, rekonstrukce, Bedřichov, zima, Severák, Hrabětice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanice horské služby v Bedřichově se dočká rekonstrukce za 13 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.