Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pivovar, co vznikl na inzerát. Nyní sbírá vratislavické pivo Konrad úspěchy po celém světě

PR článek

Zažil období slávy i úpadku, změny státních i politických režimů, výměny majitelů a v dobách největší krize českého pivovarnictví dokonce i nucené ukončení výroby. Jako první z těchto uzavřených českých pivovarů se však dočkal znovuotevření. V posledních dvou dekádách sbírá jedno ocenění za druhým a expanduje daleko za hranice. Řeč je o pivovaru Konrad z Vratislavic nad Nisou. Pivovaru, který se hrdě označuje jako ryze český a odborníci jeho pivo za ryze dobré.

Pivo na inzerát

Pivo se ve Vratislavicích nad Nisou vaří už téměř 150 let. Jeho počátky byly pozoruhodné, pivovar totiž vznikl na základě inzerátu. Psal se 21. červenec 1872, obyvatelé Liberce a okolí se tehdy v německy psaných novinách s názvem Reichenberger Zeitung mohli přečíst následující inzerát:

„Společnost Libereckého pivovaru a sladovny ve Vratislavicích nad Nisou nabídne v pondělí 22.července 1872 především u liberecké banky své akcie s obvyklými podmínkami.“

Po akciích se jen zaprášilo. Na jaře následujícího roku se tak začalo stavět a 24.ledna 1874 byl pivovar slavnostně otevřen. O čtyři měsíce později ochutnali první várku nového zlatavého moku.

Temné časy českých pivovarů

Vratislavické pivo zažívalo dlouhé období prosperity. Provoz pivovaru nepřerušil ani nepříznivé události 20.století a  nimi spojené změny státních a politických režimů. Paradoxně nejtvrdší ránu zasadilo severočeskému pivovaru otevření hranic po roce 1989.

Pivovar Vratislavic se totiž v devadesátých letech stal součástí akciové společnosti Pražské pivovary, kam patřil i Staropramen, Braník nebo holešovický Měšťan. „V roce 1996 koupili společnost noví angličtí majitelé a s nimi přišla drsná ekonomická opatření,“ vypráví ředitel pivovaru Konrad a vrchní sládek Petr Hostaš.

O tehdejších poměrech ví své, ve vratislavickém pivovaru totiž pracoval i v polovině devadesátých let. „Konec devadesátek byl temným obdobím pro české pivovarnictví. Česká republika měla v tu dobu nejmenší počet pivovarů ve své historii. Následky globalizace v Pražských pivovarech nepřežil holešovický Měšťan ani náš Vratislav,“ dodává Hostaš.

První znovuotevřený pivovaru v Česku

Vynucený konec piva ve Vratislavicích byl ránou pro celý region. Místní přišli o své oblíbené pivo a tři stovky lidí o práci. „Za dobré jméno nového pivovaru jsme ochotni bojovat stejně tvrdě, jako za záchranu toho minulého, jenž ukončil produkci piva po 125 letech,“ prohlásila po uzavření pivovaru tehdejší starostka Vratislavic Vladimíra Hoření.

„Chtěla bych, aby se pivovar opět podařilo nastartovat, ale uvěřím tomu, až mi sládek přinese na stůl první lahev piva,“ dodala tehdy. A stalo se. V roce 1998 koupila pivovar česká společnost HOLS a pivu ve Vratislavicích se začalo blýskat na lepší časy.

Odkaz Přemyslovců i legendárního sládka

Nový majitel, nové jméno: Konrad. Nový název odkazoval nejen na bratra českého krále Vratislava z rodu Přemyslovců Konráda, ale i na úspěšného sládka Josefa Konráda, který v 80.letech 19.století vyšrouboval roční výstav vratislavického pivovaru na 136 tisíc hektolitrů piva.

Název Konrad prý evokuje ještě jedno spojení. „Kontinuální radost“, dodává s úsměvem sládek. Radost navíc ještě více umocňuje skutečnost, že se Konrad stal svým znovuzrozením vůbec prvním zařízení svého druhu v České republice, které dokázalo po nuceném ukončení opět úspěšně rozjet výstav piva.

Ryze české pivo

Nová éra pivovaru se vydala ryze českou cestou. Vodu pro vaření piva čerpají ve Vratislavicích z místních vrtů. „Naše voda je mimochodem svou nízkou tvrdostí skvělá pro ležák plzeňského typu,“ doplňuje Hostaš.

Slad si vyrábí sami z polabského ječmene a o správnou hořkost se stará vyhlášený žatecký chmel. Díky tomu se Konrad může pochlubit certifikátem chráněné zeměpisné označení České pivo“.

Ekologická cesta

Ačkoliv pivovar sází na historicky osvědčenou recepturu a více než století trvající tradici vaření piva, myslí ve Vratislavicích i na výzvy dnešní doby. Při výrobě piva se soustředí i na co nejnižší uhlíkovou stopu, používají proto také papírové etikety a ekologický způsob balení.

Od USA přes Japonsko po Austrálii

Krok s dobou drží Konrad podle Hostaše i z hlediska distribuční sítě. V posledních letech zavedli kromě lahvových a sudových i piva v plechovkách. „Úspěšně jsme také expandovali i na zahraniční trhy. Pivo díky tomu nyní vyvážíme do celého světa. Naše české pivo si cení i v zahraničí.  Vratislavické pivo si tak lidé vychutnávají nejen v evropských zemích jako Německo, Francie nebo Švédsko, ale i ve Spojených státech amerických, v Rusku, Izraeli, Japonsku, Číně, Austrálii.“

Nejlepší ležák českého typu na světě

Poctivému českému pivu z Vratislavic se dostává uznání i v oborových kruzích. A to nejen na domácí (téměř každý ležák od Konradu je držitelem Pivní pečeti a dalších ocenění), ale i na mezinárodní scéně. Důkazem toho je úspěch na prestižní světové soutěži World Beer Awards v Londýně.

„Naše dvanáctka zde získala zlatou medaili v kategorii Ležák českého typu,“ připomíná obchodní manažer pivovaru Vít Čejka. Na zlato pak Konrad navázal v roce 2019 v Norimberku. „Tentokrát šlo o soutěž European Beer Star, v kategorii Bohemian-style byl dvanáctistupňový ležák opět zlatý.“ 

Svrchně i spodně kvašené speciály

Oceňovaná dvanáctka je vlajkovou lodí vratislavického pivovaru, celková nabídka piv Konrad je však daleko širší a radost dělá i milovníkům pivních speciálů. „V současnosti nabízíme čtrnáct druhů piv. Jde o spodně kvašené ležáky i svrchně kvašené speciály," vysvětluje Hostaš.

Z ležáků si lidé vedle tradiční dvanáctky a jedenáctky vychutnají i odlehčenou osmičku Reichenberger, výčepní desítku, vratislavické řezané, tmavého Kapucína nebo místní speciality: 14 Spytihněv a tmavou Svatopavelskou šestnáctku.

„Svatopavelské pivo u nás vařili již v roce 1908 a za první republiky bylo velmi populární. O sto let později v roce 2010 byla v libereckém muzeu objevena původní receptura, ze které vychazí ta současná," doplňuje. 

Před Velikonoci se pivaři mohou těšit na Zeleného krále, s nadcházejícími teplejšími měsíci pak zase přijdou do kurzu ochucené nealko speciály. Chytrón a Cherryk. Pro milovníky svrchně kvašených piv vaří celoročně Vratislavický ALE 16° a odlehčenou variantu Konrad ALE 11°.

Konrad na mistrovství světa

Pivovar Konrad je také  podporovatelem celé řady kulturních a sportovních akcí. V letošním roce je například hlavním partnerem Mistrovství světa v orientačním běhu. Akce proběhne na začátku července s centrem v Doksech, ale o medaile se bude bojovat třeba i ve Smržovce. „Jsme rádi, že můžeme účastníkům akce nabídnout oceňované pivo, které pochází z regionu, kde se Mistrovství světa koná," prohlásil ředitel běžeckého mistrovství světa Jan Picek.

„Naše spojení s pivovarem Konrad představuje důraz na lokálnost - chceme ukázat světovým, ale i českým orienťákům to nejlepší z našeho regionu. Od nádherných lesů, v nichž se bude závodit, až po to, co jim v arénách naservírujeme k jídlu a pití," dodal Picek.„Stále věříme, že situace nakonec umožní, aby se Mistrovství světa zúčastnili i fanoušci, a že si naši spolupráci tak budou moct vychutnat naplno i oni, jak jsme původně plánovali," uzavřel.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky konrad, pivovar konrad, pivo, vratislavice nad nisou, historie, ocenění, pivovar, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, české pivo, výroba piva, mistrovství světa, slad, akcie, výroba, Přemyslovci, Velikonoce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jura Novotny

Jedním slovem- MOČKA

Čtvrtek, 17. června 2021, 10:42Odpovědět

Pivovar, co vznikl na inzerát. Nyní sbírá vratislavické pivo Konrad úspěchy po celém světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.