Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Opravy silnic kolem Ještědu letos neskončí. Příští rok naváže rekonstrukce ze Světlé

Letošní opravou silnice z Horního Hanychova na Výpřež rekonstrukce silnic na Ještědském hřebeni nekončí. V příštím roce na ní naváže druhá etapa z Výpřeže směrem na Světlou pod Ještědem.

atímco první etapa z Horního Hanychova na Výpřež, která má skončit do prázdnin, přijde na 84 milionů korun, ta druhá bude stát ještě nejméně o polovinu víc, řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Silnici z Liberce směrem na Ještěd sice dělníci opravili v roce 2008 před lyžařským šampionátem, tehdy ale jen odfrézovali horní vrstvy vozovky a položili nový asfalt. „Zásadnější obnova se tehdy nedělala. Silnice byla v takovém stavu, že reálně hrozilo, že by v nejbližších letech mohlo dojít k jejímu sesuvu, protože je ve strmém svahu," doplnil Sviták. Práce na úseku od Liberce na Výpřež začaly loni v červenci, zastavily se jen přes zimu, kdy bylo možné silnici zprůjezdnit. V dubnu se tam stavbaři vrátili, i když opravy komplikuje zimní počasí.

Po dobu rekonstrukce musí být silnice pro dopravu zcela uzavřená. Nechat ji otevřenou nebylo podle Svitáka kvůli rozsahu stavebních prací možné. Jsou tam úseky, kde podle něj nebylo možné zachovat ani jednosměrný provoz, protože stavbaři museli odtěžit celé těleso, vybudovat mikropiloty a opěrné zdi a postavit silnici znovu. Rekonstrukcí projdou propustky, přibude dokonce jeden nový, silnice bude mít svodidla i nové dopravní značení.

Uzavření frekventované komunikace, kterou hojně využívají i turisté, je velkou komplikací zejména pro obyvatele z Podještědí, kteří jezdí do krajského města do práce, k lékaři nebo do škol. Teď musí jezdit po objízdné trase, která je téměř dvakrát delší. „Znamená to nejen delší dojíždění pro lidi, ale také velké náklady na zajištění autobusové dopravy," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). U druhé etapy proto kraj podle něj nechce povolit několikaměsíční uzavírku. „Budeme chtít po dodavateli a krajské správě silnic, aby našli nějaký model semaforů nebo nějakého jen částečného omezení," řekl hejtman.

Druhá etapa bude stát podle odhadu projektantů bezmála 143 milionů korun, z toho zhruba 40 milionů žádá kraj z evropských fondů.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Sviták

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, turistika, Liberec, Liberecký, rekonstrukce, Ještěd, Jan Sviták, Liberec XIX-Horní Hanychov, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy silnic kolem Ještědu letos neskončí. Příští rok naváže rekonstrukce ze Světlé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.