Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve frýdlantské škole proběhlo chmelobraní. Uvaří piva Hospodář, Čeledín a Kočí

Chmelobraním zahájili nový školní rok na Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu na Liberecku. Do čtvrté sklizně zeleného zlata se zapojili studenti i někteří rodiče.

Z chmelnice, která je i součástí naučné zemědělské stezky, putoval chmel do Zámeckého pivovaru Frýdlant. Čerstvě sklizený chmel se totiž musí zpracovat do 24 hodin, řekl ředitel školy Miroslav Kudrna. Vařit tu letos budou tři druhy piva.

„Začínali jsme s Frýdlantským hospodářem, což je dvanáctistupňový ležák. Další rok jsme přidali ještě Frýdlantského čeledína, to je polotmavá jedenáctka, a teď chystáme ještě třetí druh piva, a to je Frýdlantský kočí. Původně jsme si říkali, že by to bylo nealkoholické pivo, abychom uspokojili poptávku našich neplnoletých studentů," doplnil ředitel. Protože je ale po letní sezoně a poptávka po nealkoholickém pivu klesá, bude to podle něj po dohodě s majitelem pivovaru nakonec pravděpodobně silnější speciál.

Studené a vlhké počasí chmelu neprospělo

Kvůli studenému a vlhkému počasí nebude letos kvalita sklizeného chmelu tak dobrá. „Některé chmelové šištice už jsou svrchu narezlé, množství sklizených hlávek bude ale vyšší než loni. Odhaduji, že z toho letos bude asi 3000 litrů piva. Loni jsme udělali 2000 litrů," řekl vedoucí odborného výcviku na škole Jaroslav Palarec. Letos je také podle něj rostlin víc. „Vzadu na chmelové konstrukci je panenský chmel, ale ten zatím nemá takový výnos," dodal.

Součástí stezky je také sad se základními i méně tradičními ovocnými a dalšími dřevinami, kde mohou lidé vidět nejen jabloně, hrušně, višně, ořešáky, lísky nebo maliník, ale i jostu, kdouloň, mišpuli nebo kamčatské borůvky. Součástí je i vinice. Vinobraní ale bude letos zřejmě až v říjnu. Kvůli deštivému počasí podle Palarce víno dozrává jen pomalu a bude mít zřejmě i málo cukru. V sousedství chtějí ještě letos na podzim vysázet jabloňový sad se stovkou stromků. V budoucnu plánují vedle vlastního piva a vína také mošt.

Frýdlantská škola je multioborová. Nabízí 23 oborů, které letos studuje 635 žáků. Zájem o školu podle Kudrny v posledních letech výrazně roste. Pomohlo mimo jiné nové vzdělávací centrum pro technické obory za 76 milionů korun, díky kterému získala škola moderní strojírenské a opravárenské dílny se sociálním zázemím, a také moderní techniku a vybavení. Pomáhají podle ředitele také stipendia, a to nejen ta, která poskytuje na vybrané obory Liberecký kraj. Škola spolupracuje i s řadou místních firem, které studentům nabízejí vedle stipendií také odborné praxe a stáže.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Střední škola lesnická Frýdlant

Štítky školy, pěstování, chmel, střední, Frýdlant, pivo, Liberecký kraj, Zámecký pivovar Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve frýdlantské škole proběhlo chmelobraní. Uvaří piva Hospodář, Čeledín a Kočí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.