Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bydlí v Ruprechticích v domě, který si sám navrhl. Teď je Petr Stolín architektem roku

Jeho práce je originální, přitom sází na jednoduchost. Architekt Petr Stolín má v Liberci několik staveb, například školku ve Vratislavicích. Působí také jako vedoucí Katedry architektury Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci. Nyní se stal vítězem soutěže Architekt roku.

„Je to pro mě velká pocta. Laureáti této ceny jsou opravdu dobří architekti. Konkurenci jsem vnímal jako velmi silnou a úspěch v soutěži jsem opravdu nečekal,“ řekl architekt Petr Stolín poté, co se stal vítězem soutěže.

Stolín nenavrhuje sám, funguje ve dvojici s Alenou Mičekovou. Spolu vedou i architektonický ateliér zaměřený na modelářskou tvorbu a přemýšlení nad návrhem pomocí ručně zhotoveného modelu. „Petr Stolín a jeho kolegyně Alena Mičeková jsou tým, který kvalitou svých prací obstojí s jakýmkoliv srovnáním s nejlepší zahraniční produkcí,“ uvedla porota k výběru vítěze.


Stolínův dům v Ruprechticích. Foto: Filip Šlapal

„Opakovaně získal hlavní cenu v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu. Jeho stavby vlastního domu a ateliéru ZEN-houses objevily pro českou krajinu velmi přívětivý impuls. Tedy neokázalé, skromné, levné, a přitom nevídaně působivě uspořádané objekty, jeden pro bydlení, druhý pro tvorbu. Tuto skutečnou architekturu použitou pro vlastní potřebu pak zlegalizovali s ještě větší brilantností ve veřejné budově mateřské školy ve Vratislavicích nad Nisou, kde jejich tvorba potvrdila mistrovství," stojí také v odůvodnění poroty.

Stolín se narodil ve Svitavách, kde vystudoval gymnázium. Po stranicky vynuceném nástupu na učňovský obor zedník se mu podařilo přestoupit a absolvovat střední průmyslovou školu v Liberci a pak v Brně, kde následně v letech 1978–1983 vystudoval Fakultu architektury na VUT.

Školka ve Vratislavicích, která v roce 2019 získala Českou cenu za architekturu. Foto: Alexandra Timpau

Mezi jeho další projekty patří například kulturní centrum ve Vratislavicích nebo malá administrativní budova Ermeg v Liberci, které získaly cenu Stavba roku Libereckého kraje. Dále jsou to třeba rekonstrukce Městského úřadu ve Svitavách, střední odborná škola v Liberci, památník bojovníkům a obětem za svobodu vlasti v Liberci, dům s pečovatelskou službou v Liberci nebo Střední umělecko-průmyslová škola v Železném Brodě.

V Liberci také žije, konkrétně v Ruprechticích, kde si navrhl vlastní dům.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Dobeš

Štítky Ruprechtice, stolín, Petr Stolín, architekt, architekt roku, Liberec, architektura, dům, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Technická univerzita v Liberci, Svitava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bydlí v Ruprechticích v domě, který si sám navrhl. Teď je Petr Stolín architektem roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.