Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hrad Kumburk je spojován s pokladem i strašidly. Zřícenina prochází postupnou obnovou

Na samotné hranici Libereckého kraje nedaleko obce Syřenov na Semilsku se nachází gotická zřícenina hradu Kumburk. Přestože dodnes není známo, kdy přesně byl hrad založen ani kým, jedná se o jeden z nejvíce dochovaných objektů vrcholného středověku, který prochází postupnou obnovou díky památkářům i příznivcům hradu.

Zřícenina hradu Kumburk se nachází mezi Lomnicí nad Popelkou a Novou Pakou a je celoročně přístupná. Hrad vznikl nejspíše na počátku 14. století. První písemná zmínka je pak datována do roku 1325. „Vlastní založení objektu je spojené s rodem Markvarticů. Avšak dle archeologických průzkumů lze usuzovat, že se objekt řadí mezi tzv. strážné hrady, tudíž by jeho založení mohlo být i dřívější,“ uvedla Alžběta Sakařová z územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Liberci.

V polovině 17. století nechal hrad zbořit Leopold I. Do dnešních dní se zachovaly zbytky vnějšího opevnění s branami, válcovou věží, budovou a baštami.

Od roku 2000 získala Kumburk do svého vlastnictví obec Syřenov. Ta každoročně pracuje na obnově zříceniny ve spolupráci se Sdružením pro záchranu hradu Kumburk. „Od roku 2006 se podařilo akci zařadit do Programu záchrany architektonického dědictví a dát jí tím pravidelný časový rytmus a lépe organizovaný řád,“ informoval za územní odborné pracoviště v Liberci Tomáš Kesner. Postupně se zřícenina dočkala náročných oprav Panenské věže i fragmentů okružní hradby, které probíhají doposud. 

Sdružení pro záchranu hradu Kumburk pracuje na jeho obnově již od roku 1992. Nadšenci každoročně pořádají akci Kumburské svítání, jejíž výtěžek je určen právě na záchranu hradu.

Na zříceninu, jejíž součástí je od roku 2003 také dřevěná vyhlídka, se mohou turisté vydat po červené turistické stezce. Výlet mohou spojit také s další nedalekou zříceninou hradu Bradlec, případně zamířit až na vrchol Tábor s Tichánkovou rozhlednou.

S Kumburkem se pojí také několik pověstí. Podle té nejznámější se na hradě zjevuje bílá paní či postava panny, která by snad mohla být Eliškou Kateřinou, tu zde několik let věznil její otec Zikmund Smiřický kvůli pletkám s člověkem nízkého původu. Podle jiných zdrojů zde byly spatřeny přízraky panny Meluzíny a smutného myslivce. Další prameny zmiňují, že by se na hradě měl ukrývat poklad hlídaný kohoutem s ohnivýma očima.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky Kumburk, památka, hrad, Semilsko, obnova, zřícenina hradu, vrcholný středověk, Syřenov, Liberecký kraj, okres Semily, zřícenina, Liberec, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Kumburk je spojován s pokladem i strašidly. Zřícenina prochází postupnou obnovou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.