Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mezi historickými domky v Železném Brodě se vydláždí cesty. Na stavbu přispěje kraj

Liberecký kraj podpoří obnovu památek individuálními dotacemi v celkové výši až čtrnáct milionů korun. Nového povrchu se dočkají třeba cesty v historické části města Železný Brod, která se nazývá Trávníky.

Po cestách chodí turisté v rámci poznávacího okruhu, který je zavede k historickým roubeným a zděným stavbám v této památkové zóně a památkové rezervaci. Představuje řadu památek lidové architektury, zděné klasicistní domy a pískovcové kašny, informoval v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje. 

Cesty lemují dřevěné domky s typickými malými okénky a přilehlými zahrádkami, které si povětšinou zachovaly původní podobu. 

Oprava komunikací vyjde na 810 700 korun. Cesty se průběžně rekonstruují od rou 2009. Díky podpoře kraje v hodnotě 400 000 korun dojde ke kompletní obnově povrchů na zmíněném Poznávacím okruhu Trávníky. 

„Tato část města si zachovala svůj starobylý podkrkonošský ráz. Na první pohled chudičké dřevěné domky mají každý svůj osobitý ráz a zvláštní krásu," dodal Mikulička. 

Cesty pokryjí žulové kostky, které zachovají historické části její charakter. Přibudou i dopravní značky, které omezí rychlost vozidel. 

„Město Železný Brod si dává skutečně záležet na tom, aby tato významná část města dostala zpět svou historickou podobu. Součástí této snahy je také rekonstrukce žulových povrchů místních ulic, kterou jsme se rozhodli podpořit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Jablonecko, Železný Brod, Trávníky, oprava, dotace, silnice, Květa Vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi historickými domky v Železném Brodě se vydláždí cesty. Na stavbu přispěje kraj  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.