Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zemřel František Horák. V minulosti dvakrát zachránil svijanský pivovar

Ve věku nedožitých 81 let zemřel 29. května 2022 František Horák, držitel Pocty hejtmana z loňského roku a čestný občan Svijan. Pivovarnictví a samotný pivovar si velmi zamiloval. Zachránil jej – ještě coby sládek – v roce 1985, když podniku hrozilo zrušení. Po letech se pak stal jeho ředitelem a menšinovým vlastníkem.

František Horák se narodil 22. srpna 1941 v Turnově. Jeho otec vlastnil malou pekárnu, přišel o ni však v souvislosti s komunistickým režimem v 50. letech minulého století. František se vyučil sladovníkem a v šestnácti letech roku 1957 nastoupil jako dělník do svijanského pivovaru.

„Dvakrát se mu podařilo zachránit svijanský pivovar. Jednou ho zvedl ze smrtelné postele v době totality, kdy se národní podniky zbavovaly malých provozů. Podruhé v časech divokého kapitalismu, kdy nadnárodní koncerny soustřeďovaly výrobu do velkých celků. František Horák pomohl po roce 1998 novým českým majitelům svých milovaných Svijan k takovému rozmachu, že v roce 2021 patřily mezi největší pivovary v republice,“ uvádí autoři Paměti národa v medailonu pamětníka. 

Chtěl být víc než dělníkem

V období normalizace vstoupil Horák do KSČ, jinak by neměl možnost stát se podsládkem. „Někdo by mohl říct, že jsem byl vyčůraný. Ale já jsem hlavně chtěl, abych mohl v pivovaru dělat něco víc než dělníka a někam se posunout,“ řekl v minulosti.

V roce 1985 hrozilo svijanskému pivovaru zavření, rušilo se mnoho dalších pivovarů. „Na řadu jsme měli přijít my. Ale jelikož mě pivovarnictví vzalo za srdce a měl jsem Svijany rád, šel jsem za vlivnými lidmi: předsedou JZD Jenišovice Jardou Richtrem, Vráťou Balzerem z JZD Zlatá Olešnice a taky za náměstkem z ministerstva zemědělství a výživy. Přes Jardu Richtra, bezvadného člověka, jsme se dostali až k ministrovi zemědělství a výživy Miroslavu Tomanovi. Jarda Richter s ním chodil na vysokou školu. Nakonec nám ministr pomohl pivovar zachránit,“ vyprávěl Horák.

V 80. letech v pivovaru stáčeli jen několik desítek tisíc hektolitrů piva ročně. V roce 2020 se číslo vyšplhalo na 650 tisíc hektolitrů, o rok dříve dokonce skoro k 700 tisícům hektolitrů. Pivovar Svijany se řadil mezi deset nejúspěšnějších pivovarů v Česku.

Druhé ohrožení pivovaru

V roce 1997 chtěl svijanský pivovar zrušit tehdejší vlastní nadnárodní koncern Bass, jemuž patřil i pražský Staropramen. „Přišel za mnou ředitel Staropramenu, inženýr Procházka, a říká: ‚Františku, Angličani zavřou vás a Vratislavice, nechtěl bys to tady ve Svijanech koupit?‘ Navštívil nás dokonce pan generální ředitel Stanley z Bass, vysvětlovali jsme, že jsme malý pivovar a nemůžeme je ohrozit, ať nás nechá žít a pivovar nám prodá,“ sdělil dříve Horák.

František Horák se tak stal ředitelem a menšinovým akcionářem pivovaru. „Do penze jsem odešel někdy v roce 2009 a těší mě, jak fantastickou technologii ve Svijanech dneska máme. Jsme jediní v republice, kdo dává půlroční záruku na nepasterované pivo,“ řekl v minulosti.

Pamětník ještě s ohlédnutím na svůj život dodal: „Důležité je, že se člověk vůbec narodil. Naše máma byla strašně hodná a pracovitá, táta taky. Moje žena zemřela v padesáti šesti letech, bylo to moc těžké. Ale život v pivovarnictví se mi povedl nadmíru. Svijanský pivovar jsem si zamiloval, dýchal jsem za něj.“

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj | Zdroj Paměť národa

Štítky Liberecký kraj, Svijany, pivovar, František Horák, Paměť národa, výroba piva, dělník, Pivovar Staropramen, Miroslav Toman, Turnov, KSČ, Pivovar Svijany, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel František Horák. V minulosti dvakrát zachránil svijanský pivovar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.