Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Křídla ševce Jíry a oblek Petra Máchala. Na hradě Valdštejn jsou k vidění kostýmy z oblíbených pohádek

Téměř 30 originálních kostýmů z filmových pohádek S čerty nejsou žerty a O princezně Jasněnce a létajícím ševci doplněných slavnými hláškami z těchto pohádek, rozhovory či fotografiemi je k vidění na prázdninové výstavě, která začala na hradě Valdštejn u Turnova v České ráji.

Příprava výstavy trvala rok a půl a její součástí je například kožený komplet, ve kterém se Petr Máchal ucházel o ruku princezny Adélky, nebo křídla ševce Jíry, který okouzlil princeznu Jasněnku. Kostýmy je podle ní vyzdobený celý hrad. „Takže je najdete nejen v klasicistním sále, ale i v sále biliárovém a Romantickém paláci," řekla ředitelka městské společnosti Turnovské památky a cestovní ruch Eliška Gruberová.

Pro výstavu byly vybrány pohádky se scénami natočenými v Českém ráji. Nejbližší místo od hradu Valdštejn je skála Osudová pod Hrubou Skálou nedaleko Lázní Sedmihorky. „Tam se lidem vybaví místo, kde Petr Máchal splašil koně s princeznami. A když prochází hradem Valdštejn okolo kaple, tak lze dohlédnout ke zřícenině hradu Frýdštejn. Tam bylo sídlo čarodějnic z pohádky o princezně Jasněnce," uvedl mluvčí hradu Radim Štícha.

Některé kostýmy využili správci hradu k vytvoření scén, třeba scéna v Romantickém paláci připomíná z pohádky S čerty nejsou žerty pasáž, kdy kaprál se správcem hodují, než si pro ně přijde čert. Z téže pohádky je ve vstupním prostoru Klasicistního domu vytvořená scéna z plesu se zlatým jablkem a magnetickým kamenem, kde jsou šaty princezny Angeliny, knížete, správce i prince strašpytla.

Pro výstavu se podle Štíchy podařilo zapůjčit i legendární Jírova křídla, zavěšená jsou na dveřích klasicistního sálu. „Takže se lidé mohou seznámit i s tou konstrukcí. Protože, jak řekl i (režisér) Zdeněk Troška, bylo to nesmírně náročné i pro představitele Jíry Jana Potměšila, který musel být i přikurtován. Musel být i na jeřábech, aby to evokovalo let," dodal Štícha.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hrad Valdštejn

Štítky ČR, památky, film, Valdštejn, hrad, pohádka, Hrad Valdštejn, výstava, S čerty nejsou žerty, Český ráj, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Turnov, filmová pohádka, oblečení, Turnovské památky a cestovní ruch, Zdeněk Troška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křídla ševce Jíry a oblek Petra Máchala. Na hradě Valdštejn jsou k vidění kostýmy z oblíbených pohádek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.