Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecký kraj nakoupí 8500 respirátorů FFP3 pro nemocnice i obce

Liberecký kraj chce nakoupit více než 8500 respirátorů třídy FFP3 s ventilkem pro nemocnice, sociální zařízení i samosprávy. Nákup za téměř 1,5 milionu korun bez DPH je ve sdruženém nákupu první zakázkou na osobní ochranné pomůcky, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). K pořízení ochranných prostředků kraj využije dynamický nákupní systém v elektronické aukci, se kterou má dlouholeté zkušenosti.

Od sdruženého nákupu ochranných pomůcek si kraj slibuje příznivější cenu, připravuje ho od května. „Na tom je vidět, jak jsou ty procesy v rámci veřejných zakázek ne úplně rychlé a jednoduché," poznamenal Půta.

Kraj podle hejtmana oslovil 26 dodavatelů a do nákupu se zapojilo se svými požadavky 28 subjektů od měst a obcí přes pobytová sociální zařízení až po největší krajské nemocnice. Nejvíc respirátorů chce nakoupit jablonecká nemocnice - 3000. Právě do nemocnic by mělo jít 60 procent nakoupených respirátorů.

Nemocnice v Libereckém kraji jsou zatím zásobené poměrně dobře. „Podle našich informací mají ochranné prostředky na jeden až dva měsíce," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Obecně největší problém je podle něj s overaly a kvalitními rukavicemi a také s dostatečnou zásobou respirátorů nejvyšší třídy FFP3. I proto se je kraj s ohledem na zhoršující se situaci rozhodl ve větší míře nakoupit.

Liberecký kraj počítá se sdruženým nákupem ochranných pomůcek dohromady až za 88 milionů korun bez DPH. Zapojit by se do něj mělo 101 subjektů, vedle samotného kraje také 44 obcí a desítky příspěvkových organizací. Na jednotlivé druhy pomůcek bude vypisovat samostatné zakázky. S centrálními nákupy má kraj zkušenosti, v minulosti už podobně nakupoval plyn a elektřinu na komoditní burze nebo telekomunikační služby, ale také například spotřební materiál.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, internet, pomůcky, Liberecký kraj, respirátory, nemocnice, respirátor, ochranná pomůcka, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Přemysl Sobotka, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj nakoupí 8500 respirátorů FFP3 pro nemocnice i obce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.