Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Péči o covidové pacienty zvládají v jediné nemocnici

V současné době pečují o pacienty s covidem v jediné nemocnici v kraji, krajská v Liberci. V případě potřeby se zapojí další nemocnice, řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter.

V Liberci je deset hospitalizovaných s covidem. Za nejhoršího stavu letos v polovině března bylo v nemocnicích v Libereckém kraji 500 pacientů s covidem, z toho zhruba 300 v liberecké nemocnici.

„Zatím stačí covidové pacienty pobírat Liberec. Až to nepůjde, tak všechny další nemocnice v kraji jsou připravené se o ně postarat. To, že jsme nyní v uvozovkách dole, co se týče nákaz, asi dlouho trvat nebude a dostihne nás to také," dodal Richter. Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel, je v Libereckém kraji na hodnotě 32. Lépe je na tom v zemi jen hradecký kraj s 30 případy, republikový průměr je 101.

Speciální lůžka nyní nejsou potřeba

Zatím ale ani liberecká nemocnice nemusela kvůli covidovým pacientům vyčleňovat speciální lůžka, nechystá se zatím ani zakázat návštěvy. „Epidemická situace zatím není tak špatná," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Zákaz návštěv nemá ani nemocnice v Jilemnici, která spolu s Libercem, Jabloncem a Českou Lípou patří mezi páteřní v kraji. „Návštěvy máme dlouhodobě omezené, co se týče počtu, času i prokázání bezinfekčnosti, a nemáme zatím důvod to zpřísňovat," řekl ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský. Obdobné podmínky pro návštěvy platí i v dalších třech páteřních nemocnicích v kraji. V českolipské nemocnici ale nově nemohou návštěvy za pacienty na oddělení Léčebny dlouhodobě nemocných, zákaz platí od soboty minulého týdne až do odvolání.

Jilemnická nemocnice je na případné zřízení covidových oddělení podle Kalenského připravena. „Pokud dostaneme pokyn, že máme otevřít, tak máme připravené kroky, několik stupňů, jak to budeme postupně otevírat," uvedl. Podle něj budou ale rádi, pokud to bude co nejpozději. „Práce je dost a skoro roční výpadek se podepsal na řadě věcí a lidé přichází s vážnými chorobami. Hlavně u mladších ročníků máme relativně hodně zhoubných diagnóz, což tady roky předtím nepamatujeme. Od všeho je kousek navíc. Zatím jsou to ale spíše subjektivní pocity, čísla zatím přesná nemáme. Uvidíme, zda je to lokálně nebo v celé republice," dodal Kalenský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice sv. Anny v Brně

Štítky nemocnice, koronavirus, Liberecký, pacient, Liberec, COVID-19, Vladimír Richter, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj, Léčebna dlouhodobě nemocných, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Péči o covidové pacienty zvládají v jediné nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.