Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Rozšiřování areálu na Ještědu. Veřejnost by měla mít možnost se vyjádřit, říká Vojtěch Šrut

Na čtvrtečním zasedání zastupitelstvo schválilo záměr na pořízení změny územního plánu, která rozšíření skiareálu umožní. Pokud jsem si všiml, žádná z politických stran se o projektu v nezmiňuje ve volebních programech. Mám o projektu pochybnosti a myslím, že obyvatelé Liberce by měli o projektu vědět víc a mít možnost se k němu vyjádřit, říká v komentáři liberecký architekt Vojtěch Šrut.

Nezastupuji žádnou organizaci a na zastupitelstvu jsem krátce promluvil o důvodech, proč si myslím, že se v tak velké míře na Ještědu kácet nemá.

První poznámka se týká sněhu. Jsem lyžař a na Ještěd chodím lyžovat více než 40 let. Přírodního sněhu je stále méně a umělý sníh ho zcela nenahradí.  Období kdy jsou sjezdovky ráno ledové tvrdé a večer rozbředlé, je stále delší. Nízko položený Ještěd nemůže kvalitou sněhu konkurovat výše položeným skiareálům. To je fakt, který nelze změnit. Udržovat sjezdovky v této nadmořské výšce bude vždy náročné, nákladné a kvalita lyžování  tu bude většinu zimy horší než v Krkonoších. Tohle se projevuje už nyní. Jít si zalyžovat na Ještěd je stejně drahé, nebo i dražší, ale kvalitou horší, než si vyjet do Harrachova nebo Rokytnice. Ani tohle se jistě nezmění.      

Druhá poznámka se týká lesa. Stromy, které mají být vykáceny pro nové sjezdovky, rostou 70 let. Naproti tomu délka pronájmu skiareálu společnosti TMR je 10 let a volební období zodpovědných politiků, kteří o věci rozhodují, je ještě kratší. Jaká je pravděpodobnost že nové sjezdovky budou přinášet radost Liberečanům alespoň polovinu délky života stromu tedy alespoň 35 let? Zkuste domyslet sami, já myslím, že ta pravděpodobnost není velká. 

Třetí poznámka je obecná. Nedokážu podrobně popsat, jaké vlivy může mít vykácení 50 ha lesa na Ještěd a okolí. Že to přírodě nepomůže je ale jasné. Většina z nás chápe, že šetrnější přístup k přírodě neznamená jen jezdit elektromobilem a mít na střeše solární panely. Technologie sama nezajistí všechno a nám nezbývá, než respektovat, jak se příroda vyvíjí sama a přizpůsobit se jí. Budování více sjezdovek v době, kdy je méně sněhu je úplně opačný přístup.

Můj závěr

Rozumné a přípustné je vylepšovat skiareál na stávajících plochách a pokud rozšiřovat a kácet, pak ne více než 10 ha lesa. Rozvoj skiareálu, při kterém bude nutno kácet více než 10 ha lesa zvláště pak mimo stávající hranice skiareálu je podle mého názoru nerozumný a nesouhlasím s ním.

Současný stav a schvalování záměru

Nájemce skiareálu společnost TMR nyní přesvědčila většinu zastupitelů, aby odhlasovali zadání změny územního plánu ve prospěch rozšíření sjezdovek. Předpokládám, že změna územního plánu bude probíhat standardním schvalovacím procesem, kdy se k ní kromě jiných orgánů státní správy bude vyjadřovat také orgán pro ochranu životního prostředí a záměr by měl být také veřejně projednán. Veřejnost tedy bude mít možnost uplatnit námitky. To znamená sledovat úřední desky a nepropásnout příležitost. Úředníci životního prostředí budou rozhodovat na podkladu odborných posudku vlivu na životní prostředí (EIA), jejichž nestrannost není nikdy zcela zaručena.

50 hektarů lesa není málo. Zastupitelstvo projekt schválilo a nevšiml jsem si, že by některá ze zúčastněných politických stran záměr v předvolební kampani zmínila. O opravě lanovky na Ještěd mluví skoro všichni, ale o tomto zásahu do Ještědu nikdo.

Na zastupitelstvu promluvili také zástupci Jizerskohorského spolku, který se staví proti kácení ještědského lesa. Varují před dalším narušením ještědského lesa hlavně z hlediska zadržování vody a celkového narušení ekosystému. 

Podle mě by se veřejnost měla k záměru vyjádřit.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koláž Liberecké Drbny, Vojtěch Šrut

Štítky skiareál ještěd, Ještěd, lyžování, Liberec, lyže, lesy, kácení, vojtěch šrut, architekt, projekt, les, sjezdovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Novak

Aby areal prezil musi se rozsirit.odlesneni je zanedbatelne. Kapacita vleku je velka a sjezdovek mala.zasnezuje se vsude.,nekde vice nekde mene. Jednoznacne jsem pro. Nechci nekam jezdit 50 km.

Neděle, 16. října 2022, 22:01Odpovědět

Petr Ruprecht

Není náhodou TMR rok co rok ztrátové?

Úterý, 20. září 2022, 23:23Odpovědět

Rozšiřování areálu na Ještědu. Veřejnost by měla mít možnost se vyjádřit, říká Vojtěch Šrut  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.