Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Brouci a babky pod sněhovou čubkou

Liberec je krásné město plné zajímavých lidí a míst. Je také plné zajímavých míst, kde nejsou žádní zajímaví lidé, nebo vlastně vůbec žádní lidé. Jedním takovým místem je funkcionalistický dům Brouk a Babka z roku 1936, který v posledních letech chátral, a dávno zašlou slávu a kočující zákazníky vyhlížel jen přes zaprášená okna.

Ale to se snad změní po příchodu nového vlastníka, pana Lukáše Puchty, který v něm plánuje otevřít svůj kamenný obchod SNOW BITCH. Sněhová čubka je dost zajímavý název pro obchod a to samo o sobě může budit kontroverzi. Pan Puchta šel ještě dál, architekti ze studia Mjölk si povšimli, že obnovený neonový nápis na fasádě památkově chráněného domu někdo sundává a nahrazuje novým. Utrpěli šok a zburcovali velkou část architektonické, kulturní a designérské liberecké obce, naplánovali událost „Brouk+Babka není šlapka!!!“ a hurá na nekalého majitele.

Obchodní dům Brouk a Babka přišel o svůj původní nápis. Nahradí ho logo skateshopu

To, že je dům památkově chráněn, je jasné, vypadá to, že je památkově chráněn i onen původní sundaný neonový nápis, fajn. Pan Puchta si naběhl na vidle libereckých památkářů, kteří několik hodin po oznámení, že se děje něco nekalého s nápisem, oznámili okamžité jednání a nápravu.

Já se nebudu dohadovat o tom, že postup byl špatný a pan Puchta to měl řešit klasicky úředně, ač na delší lokte a s vidinou toho, že to možná nedopadne. Ale je potřeba se zamyslet nad pár věcmi, které mě na tomto případu velmi zaujaly.

Především to, že památkáři začali jednat tak svižně, zvlášť když si po delší době mohou přihřát kladnou PR polívčičku, že jo. Nejsem asi sám, kdo tuší, že jednání s památkáři je často na dlouhou dobu a mnohdy bez kladných výsledků, o to víc mě tohle jejich raketové jednání pobavilo.

Pak další věc, ještě večer jsem se šel na nový nápis podívat. Nový neon je po typografické a technické stránce absolutně poplatný tomu původnímu a rozhodně nebudí dojem nějaké neúcty k domu, ba naopak. Dokonce prý původní neony majitel zachoval pro případné další použití, nebo taky tušil, že mu to neprojde, to si domyslete sami.

Dle mého je dobře, když se někdo pokusí udržet při životě takovéto modernější památky. A ač je to chráněný, bože lidi, vždyť to byl obchodní dům, a každý obchodník snad chápe obchodní záměr a nutnost být vidět.

Každopádně celá tahle akce má několik rozměrů, které bych rád vyzdvihl:

  • Lepší PR si nový vlastník nemohl přát. Nyní každý v Liberci ví, že se tu bude otvírat nový shop a za cenu pokuty nebo vrácení původního nápisu to stálo.
  • Rozdělilo to lidi na ty, kteří umí anglicky a kteří neumí.
  • Rozdělilo to Liberečáky na dva póly, jedni trvají na zachování původního neonu a druzí v tom nevidí problém.
  • NPÚ si tím udělal předčasné Vánoce.
  • Občanská iniciativa dokáže hodně.

Dle mého názoru není problém v novém nápisu, ten je vyhotoven vkusně a s péčí o zachování původního dojmu a náležitostí. Problém ani nevidím v tom, jak se obchod jmenuje, Kikiriki, Mlsnej kocour nebo Dirty dogg vám nevadí, co? Prostě má takový název, zaregistrovaný, schválený, tečka.

Původní nápis se na budovu pravděpodobně vrátí, ale já se ptám, již z hlediska funkcionality této stavby, není přece logické název měnit dle aktuálního provozovatele? A abychom drželi řád, zachovat vždy typografii a technické zpracování? Já myslím, že to by bylo to nejrozumnější řešení…

Co myslíte vy?


Další komentáře Ondřeje Musila najdete zde.

Autoři | Foto Mjolk

Štítky Liberec, Brouk a Babka, kulturní památka, Snow Bitch, nápis, dům, neon, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Standa Penc

Stačí, když nám tímto způsobem devastují Prahu. Hezké Vánoční svátky všem i Tobě Drbno Liberecká a hodně úspěchů v Novém roce 2018

Neděle, 17. prosince 2017, 00:58Odpovědět

Standa Penc

Proč? ....... Že na sebe upoutali pozornost je jedno a "reklamní tah" to je v pořádku. ovšem byl bych pro nápis Brouk a Babka vrátit zpět, jedno z mála co k Liberci patří a už toho vážně moc nezbylo. Což mě mrzí.

Neděle, 17. prosince 2017, 00:56Odpovědět

KOMENTÁŘ: Brouci a babky pod sněhovou čubkou  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.