Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Potrestání prezidenta Zemana? Velezrada v českém právním řádu

V posledních dnech někteří politici označili poslední kroky prezidenta Miloše Zemana za velezradu. Jeho postup v kauze otravy bývalého ruského agenta zakázaným plynem novičok vzbuzuje emoce. Může se však jednat o velezradu? A může být nakonec Miloš Zeman skutečně zbaven úřadu? Podívejme se proto, co to vlastně velezrada je…

Velezrada je jednání, kterého se může dopustit jen a pouze prezident republiky (velezrada a vlastizrada nejsou synonyma). Definice velezrady je obsažena v Ústavním zákonu 71/2012 Sb. „Velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu“. Velezrada je vedle blíže nedefinovaného „hrubého porušení Ústavy, nebo jiné součásti ústavního pořádku“ jediným důvodem, pro který může být prezident zbaven svého úřadu.

Celý proces „odvolání“ prezidenta začíná v Senátu, ten může se souhlasem tří pětin přítomných senátorů navrhnout podaní ústavní žaloby na prezidenta. S ústavní žalobou musí následně vyslovit souhlas Sněmovna tří pětinou většinou všech poslanců. I v této úpravě je vidět slabší postavení Senátu. V krajním případě pro podání žaloby totiž stačí souhlas 17 senátorů (Senát je usnášení schopný při přítomnosti alespoň třetiny, tedy 27 senátorů), zatímco souhlasit musí také alespoň 120 poslanců.

Pokud obě komory s žalobou souhlasí, rozhoduje o ní Ústavní soud. Pokud je prezident uznán vinným, ztrácí svůj úřad a nemůže už v budoucnosti znovu na prezidenta kandidovat. Vedle toho také přichází o nárok na rentu a další materiální požitky, které jinak bývalým prezidentům přísluší.

Ústavní žaloba byla v České historii podána jen jednou, na prezidenta Klause v roce 2013. To však bylo podle staré právní úpravy, podle které stačil jen souhlas Senátu. Tuto žalobu nakonec Ústavní soud zastavil, jelikož už v mezidobí skončil Klausův druhý mandát. Podle nové právní úpravy však již skončení mandátu není důvodem pro zastavení řízení, takže tato situace se již nebude opakovat.

V současné době je podaní žaloby velmi nepravděpodobné z prostých „matematických“ důvodů a není třeba řešit, zdali jsou anebo nejsou důvody pro podání obžaloby. Političtí spojenci Miloše Zemana prostě a jednoduše mají ve Sněmovně více než dostatečné množství křesel pro zablokování žaloby, proto k ní nikdy nedojde.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky komentář, prezident, Miloš Zeman, velezrada, žaloba, Senát Parlamentu ČR, Václav Klaus, Poslanecká sněmovna ČR, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potrestání prezidenta Zemana? Velezrada v českém právním řádu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.