Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Epidemie v kraji zřejmě zpomaluje. Laboratoře odhalily méně nakažených

Za poslední týden potvrdily laboratoře v Libereckém kraji 4124 nových případů covidu-19. Je to o 112 méně než v předchozím týdnu, epidemie zřejmě začala zpomalovat. Stále je to ale pátý nejvyšší počet nakažených v jediném týdnu od začátku epidemie.

Podle informací z ministerstva zdravotnictví odhalily testy v kraji víc nových případů jen ve třech týdnech letos v březnu a pak v minulém týdnu. Před týdnem bylo v kraji 4236 nových případů, incidenční číslo, tedy počet nově nakažených za sedm dní v přepočtu na 100 000 obyvatel, se tak za poslední týden snížilo z 958 na 932 nakažených.

Epidemická situace se zlepšila ve všech okresech s výjimkou Českolipska, kde zůstala na stejné úrovni 790 nakažených na 100 000 obyvatel, v kraji je na tom ale region nejlépe. Nejhůř je na tom Semilsko s 1016 nakaženými v přepočtu na obyvatele, před týdnem jich ale bylo 1049. Na Jablonecku se incidenční číslo snížilo z 1003 na 935 a na Liberecku z 991 a 976.

Žádné testy ani očkování o Vánocích a na Nový rok. Centra v Libereckém kraji zůstanou zavřená

Očkovací a testovací centra v Libereckém kraji zůstanou o svátcích uzavřená. Týká se to Vánoc i silvestra a Nového roku. Vedení Libereckého kraje tak chce dát zdravotníkům volno, které mohou strávit s rodinou. Mimo provoz bude i krajská...

Dál se ale zhoršuje situace v nemocnicích, i když zatím nedosahuje rozměrů jarní vlny, kdy bylo v polovině března v nemocnicích s koronavirem 500 lidí. O covidové pacienty v kraji se už nestarají jen ve čtyřech páteřních nemocnicích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici, ale od úterý mají znovu covidové oddělení také v léčebně respiračních onemocnění ve Cvikově na Českolipsku. Dnes ráno se zdravotníci v kraji starali o 218 pacientů s koronavirem, z toho 52 bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO. Před týdnem bylo hospitalizovaných v pátek 205, z toho 55 ve vážném stavu.

Výrazně v kraji roste zájem o očkování. Zdravotníci v kraji zatím podali 564 795 dávek vakcíny, za poslední týden očkovali 22 355 lidí, to je zhruba o čtvrtinu víc než o týden dřív. Více než 80 procent očkování v uplynulém týdnu tvořily posilující dávky. Ukončené očkování má zatím v kraji 263.368 lidí, to je bezmála 60 procent z 441 890 obyvatel kraje. Posilující dávku dostalo přes 60 000 lidí. Očkovací centra kvůli velkému zájmu o vakcínu rozšířila pracovní dobu, třeba v jablonecké nemocnici očkovali v tomto týdnu každý den.

Druhý případ omikronu, opět v Liberci. Jde o úzký kontakt nakažené ženy

V Česku je druhý případ varianty koronaviru omikron. Jde o úzký kontakt ženy z Liberce, která byla první. Podle úřadů se ale neděje nic vážného, kontakt byl po celou dobu v karanténě.

O Vánocích a v závěru roku se ale v kraji očkovat ani testovat nebude. Od 24. do 26. prosince a také na Silvestra a na Nový rok budou očkovací a testovací centra mimo provoz, stejně jako krajská registrační telefonní linka. „Vánoce a období závěru roku by měly být chvílemi, kdy můžeme aspoň na okamžik zpomalit uspěchaný čas a užít si kouzlo svátečního klidu bez starostí a s těmi, kteří jsou nám nejbližší. Dopřejme to i zdravotníkům. Právě oni si odpočinek zaslouží po těžkém roce víc než kdokoliv jiný," řekl hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky koronavirus, nemocnice, očkování, Liberecký, COVID-19, Liberecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Česká Lípa, Vánoce, silvestr, Martin Půta, okres Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie v kraji zřejmě zpomaluje. Laboratoře odhalily méně nakažených  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.