Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Osvobozující rozsudek pro hejtmana Půtu neplatí. Soud vyhověl odvolání žalobce

Květnový rozsudek, díky kterému byl hejtman Libereckého kraje Martin Půta a další obžalovaní zproštěni obžaloby v kauze kolem libereckého kostela Sv. Máří Magdalény, neplatí. Po odvolání státního zástupce o tom rozhodl odvolací soud. Hejtman Půta si podle obžaloby měl říct o úplatek 830 tisíc korun. O rozhodnutí soudu informovala Česká televize. Případ se tak znovu vrací ke krajskému soudu v Liberci.

Vrchní soud zatím rozhodnutí komentovat nechce, ještě totiž není doručeno všem účastníkům řízení. „Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ zaznělo ve zkráceném rozhodnutí. 

„Moji obhájci mě už na jaře upozorňovali, že se to může stát, takže mě to nepřekvapilo. Z rozhodnutí radost samozřejmě nemám, ale nic to nemění na skutečnosti, že jsem rozhodování výboru regionální rady ovlivnit nemohl, ani jsem se o to nesnažil, a že mě nikdo neuplácel, jak zaznělo v prvoinstančním rozsudku," uvedl hejtman Martin Půta. „Odůvodnění kroku Vrchního soudu zatím neznám, takže ho nemůžu blíž komentovat," dodal.

Kauza se týká dvou libereckých projektů obecně prospěšné společnosti GEPO téměř za 100 milionů korun, na něž chtěla čerpat evropské dotace přes ROP Severovýchod. Ani na jeden vyplacené nebyly. 

Podle spisu přijal Půta úplatek konkrétně v souvislosti s projektem na opravu libereckého kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun s přislíbenou dotací zhruba 55 milionů. Úplatek pro Půtu měl podle obžaloby činit 830 tisíc korun s tím, že 530 tisíc mu bylo vyplaceno.

Kauza se táhne šest let, rozsudek přišel letos v květnu a byl poměrně překvapivý, soudce Neumann tehdy osvobodil všechny obžalované včetně těch, kteří se trestné činnosti doznali. Podle Neumanna nešlo uznat za důkaz policejní odposlechy, celou kauzu pak smetl pod stůl.

Státní zástupce Radim Kadlček se ale po rozsudku odvolal a kauza se tak dostala k odvolacímu soudu. Ten dnes vyhověl jeho odvolání a osvobozující rozsudek zrušil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky soud, půta, hejtman, Martin Půta, Marie Magdalena, úplatek, Česká televize, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Lachman

Kapitalismus po socialisticky a bez pozlátka.

Pátek, 27. listopadu 2020, 15:59Odpovědět

Osvobozující rozsudek pro hejtmana Půtu neplatí. Soud vyhověl odvolání žalobce  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.