Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Moldavan obžalovaný z vraždy v Zákupech tvrdí, že se bránil při národnostním sporu

V Liberci začal soud s dvaapadesátiletým Moldavanem, který loni na Českolipsku zabil v opilosti nožem svého čtyřiadvacetiletého rusky mluvícího krajana. Obžalovaný Tudor Beschieri u soudu tvrdil, že se bránil při národnostním sporu. Za vraždu mu hrozí až 18 let vězení.

Násilnou smrtí zemřel mladý muž loni 28. listopadu na malé ubytovně v Nových Zákupech. Obžalovaný ho zabil jednou ranou, kuchyňským nožem zasáhl levou plíci a srdečnici. „Následkem masivního krvácení během pár minut poškozený zemřel," uvedla dnes státní zástupkyně Iva Plšková.

Z dnešního líčení vyplynulo, že malá skupina dělníků z Moldavska žila v Nových Zákupech nelegálně. Obývala místnosti v zadní části restaurace a živila se příležitostnými pracemi. Podle obžalovaného byl on jediný Moldavan a ostatní Rusové z mezinárodně neuznaného Podněstří, které se odtrhlo od Moldavska v 90. letech minulého století. Separatisté mají dodnes Podněstří pod kontrolou za podpory asi tisíce ruských vojáků. Obžalovaný dnes uvedl, že byl ostatními několikrát napadán, že je Moldavan. „Fyzicky ne, jen ve verbální rovině," řekl. Nejagresivnější byl podle něj právě "Leonid", kterého zabil a který se tak projevoval, když byl pod vlivem alkoholu.

Tak tomu bylo i loni poslední listopadovou sobotu, kdy zemřel násilnou smrtí. Podle výsledků pitvy měl Leonid v sobě 2,75 promile alkoholu. Opilý byl i obžalovaný. Soudce Richard Skýba uvedl, že v krvi měl přes tři promile alkoholu a 75 nanogramů pervitinu. Obžalovaný u soudu ale odmítl, že by bral drogy. Začátku konfliktu na ubytovně, kde skupinka žila, byl přítomen Vladimír Kulhánek, který cizince příležitostně zaměstnával. U soudu vypověděl, že Leonid zničehonic řekl obžalovanému, že zapáchá, chytl ho do kravaty a táhl do sprchy. Když ho Kulhánek okřikl, nechal toho.

Podle verze obžalovaného u stolu v kuchyňce pili pivo a později začal Leonid jeho a všechny ostatní Moldavany urážet. Následně před ním Leonid měl začít mávat nožem, převrhnout stůl a povalit ho na zem. Obžalovaný tvrdí, že poté utekl k lednici, a když se k němu Leonid přibližoval, ze strachu bodl. Jeho verzi konfliktu státní zástupkyně komentovat nechtěla. „K tomu je předčasné se vyjadřovat. Dokazování ještě provedeno nebylo, máme před sebou další svědky, tudíž nebudu to potvrzovat ani vyvracet," řekla.

Kulhánek u soudu uvedl, že obžalovaný byl asi o 20 let starší než ostatní členové moldavské komunity, nechoval se nijak konfliktně a byl tichý. Klidný byl podle něj i Leonid, dokud se nenapil. Pak byl agresivní. O žádných předchozích konfliktech nevěděl stejně tak jako dva členové komunity, jejichž výpovědi soudce četl, ale ani oni konfliktu přítomni nebyli. Soud bude pokračovat v září.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto By FandaCZ (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Moldavsko, soud, vražda, Liberec, Zákupy, okres Česká Lípa, Vladimír Kulhánek, alkohol, Podněstří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moldavan obžalovaný z vraždy v Zákupech tvrdí, že se bránil při národnostním sporu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.