Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silný vítr lámal stromy. Tisíce lidí byly bez proudu, vlak narazil do stromu

, aktualizováno 21. října 2021, 17:10

Silný vítr komplikoval život v Libereckém kraji. Z důvodu poruch a polámaných stromů bylo prakticky celé Frýdlantsko bez proudu, hasiči měli během dne na 230 výjezdů. Liberecká zoo raději kvůli vichru zavřela své brány. Vlak v Jestřebí narazil do stromu, nikomu se nic nestalo. Kolem patnácté hodiny se pak vítr začal uklidňovat.

Výpadek proudu postihl skoro celé Frýdlantsko. „Technici ČEZu jsou v terénu a hledají jednotlivé poruchy. Je jich strašně moc, takže je to na delší dobu,“ uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák.

„V terénu máme všechny čety a děláme vše proto, abychom ještě dnes zajistili obnovení dodávek pro co nejvíce odběratelů," řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Po 16. hodině bylo v kraji 39 poruch na vysokém napětí, počet odběratelů bez proudu se snížil na 18 tisíc.

První výjezd kvůli větru měli podle Suchardy hasiči dnes krátce po deváté do Cvikova, od té doby se nezastavili. Největší nápor pak zažili po 11:30, kdy vítr zesílil. Neprůjezdné byly kvůli popadaným stromů desítky silnic v kraji, včetně hlavních tahů. „Na silnici I/35 spadl strom na auto, nikomu se naštěstí nic nestalo," řekl mluvčí hasičů. Hasiči také pomáhali se zabezpečením střech, kde vítr uvolnil plechovou krytinu. Vítr tak poškodil i střechu liberecké radnice, několika hal v kraji, ale také třeba bytového domu v Zákupech nebo na náměstí ve Frýdlantu.

Popadané stromy zastavily také provoz na několika tratích v kraji. „V Jestřebí na Českolipsku a Horkách u Staré Paky najely do spadlých stromů vlaky, obešlo se to ale bez zranění," řekl Sucharda. Podle informací Spávy železnic nejezdily po 16:00 vlaky na trati z Nového Města pod Smrkem do Řasnice na Liberecku, mezi Novým Borem a Českou Lípou, z Doks na Jestřebí, z Blíževedel do Mimoně a také mezi Bělou pod Bezdězem a Českou Lípou.

Uzavřené nebo s omezeným průjezdem bylo kolem 13:30 zhruba deset silnic v kraji. Popadané stromy také zastavily provoz na některých železničních tratích, třeba z Liberce do Frýdlantského výběžku či na Chrastavu nebo mezi Českou Lípou a Novým Borem.

Kvůli větru je také uzavřená liberecká zoo. Město také zakázalo vstup na městské hřbitovy.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky silný vítr, Liberecký kraj, polámané stromy, strom, Jestřebí, silnice, Frýdlantsko, ČEZ, Česká Lípa, Nový Bor, Cvikov, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr lámal stromy. Tisíce lidí byly bez proudu, vlak narazil do stromu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.