Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Silvestra policisté řešili nejvíce napadení, ale i vloupání, hasiči požáry odpadu

Přechod do nového roku bývá spojen s bujarými oslavami. Odvrácenou stránkou bývají požáry, potyčky zapříčiněné přemírou alkoholu nebo například dopravní nehody. Letošní silvestrovská noc nepatřila mezi ty nejklidnější, což potvrzuje i množství telefonátů na tísňovou linku.

V Libereckém kraji se na linku 158 obrátilo od včerejší šesté hodiny večerní do dnešní páté hodiny ranní celkem 132 oznamovatelů. „To je o čtyřicet osm hovorů více než o loňské silvestrovské noci,“ informovala policejní mluvčí Ivana Baláková.

Výjimkou nebyly ani stížnosti na hluk z ohňostrojů a petard. Ve dvou případech narazili policisté také na řidiče pod vlivem. První nadýchal 1,6 druhý 2,2 promile alkoholu.

Nejčastěji se lidé obraceli na policii kvůli fyzickému napadání. K mezilidským potyčkám docházelo napříč celým krajem zejména před restauracemi a diskotékami ale také v domácnostech. „V této souvislosti jsme zaznamenali desítky případů přestupků proti občanskému soužití. Za projevy slovní agrese, která záhy přecházela ve fyzické napadání stál jednoznačně alkohol,“ uvedla Baláková s tím, že proti čtyřem aktérům museli policisté použít donucovací prostředky.

A kvůli alkoholu museli do terénu často také záchranáři. Ti od půlnoci do šesté hodiny ranní vyjížděli celkem šedesátkrát. „Začali jsme rok pěkně zostra. Často jsme byli voláni k úrazům pod vlivem alkoholu, kvůli intoxikaci alkoholem jsme ošetřovali i čtyři mladistvé,“ sdělil mluvčí záchranářů Michael Georgiev.

Kromě toho záchranáři zasahovali u první dopravní nehody a také u třech úrazů spojených s pyrotechnikou, naštěstí všechna zranění byla jen lehká. V jednom případě dokonce byli napadeni sami záchranáři. „No nebyla to úplně standardní noc,“ shrnul Georgiev.

Ze zlatnictví ukradl tři plata prstenů

K prvnímu letošnímu trestnému činu došlo v českolipském zlatnictví v Moskevské ulici. „Zatím neznámý pachatel tu zhruba dvacet pět minut po půlnoci rozbil výlohu, ze které odcizil tři plata prstenů z chirurgické oceli. Předběžnou škodu vyčíslil majitel na šedesát pět tisíc korun,“ komentovala Baláková.

Mezi včerejší osmnáctou a dnešní pátou hodinou vyjížděly složky IZS k pěti dopravním nehodám. Naštěstí se všechny obešly bez zranění. Jednalo se například o střety se zvěří nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly. V jednom případě policisté odhalili účastníka nehody pod vlivem.

Po půlnoci museli liberečtí policisté zadržet čtyřiačtyřicetiletého muže, který si vybral silvestrovskou noc k tomu, aby si se svou bývalou přítelkyní popovídal o jejich rozchodu. Jenže do jejího domu vnikl násilím a přes ženin nesouhlas v něm zůstával. Nyní je v policejní cele, kde zůstane do vystřízlivění. Celá záležitost ale pro něj bude mít dohru u soudu.

Během uplynulé noci nebyly výjimečné ani požáry odpadu, kontejneru nebo popelnice. Hasiči vyjížděli k šesti takovým případům jen během prvních dvou hodin nového roku. V ranních hodinách pak jednotky hasičů zasahovaly v panelovém domě, kde došlo k požáru odpadu za výtahovou šachtou. „Evakuovali jsme sedm osob, jedna byla předána do péče ZZS. Po uhašení byly prostory odvětrány,“ uvedli hasiči na Twitteru. Již před sedmou hodinou ranní se všichni obyvatelé vrátili do svých bytů. Předběžná škoda byla vyčíslena na 300 tisíc korun. Díky včasnému zásahu se ale podařilo uchránit hodny ve výši jednoho milionu korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči města Česká Lípa

Štítky silvestr, hasiči, policie, napadení, vloupání, pyrotechnika, ohňostroj, požár, alkohol, odpad, Liberecký kraj, Twitter

Na Silvestra policisté řešili nejvíce napadení, ale i vloupání, hasiči požáry odpadu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.