Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za vraždu krajana potvrdil Vrchní soud v Praze Moldavanovi deset let vězení

Za předloňskou vraždu svého krajana na Českolipsku půjde dvaapadesátiletý Moldavan Tudor Beschieri na deset let do vězení. Trest mu potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Podle pravomocného rozsudku Beschieri zabil nožem v afektu v těžké opilosti po předchozí hádce čtyřiadvacetiletého rusky mluvícího mladíka, s nímž měl i národnostní spory. Obžalovaný vinu odmítal, podle svého obhájce se jen bránil. Po odpykání trestu bude na deset let vyhoštěn z České republiky.

„Trest byl uložen na samé spodní hranici trestní sazby, podmínky pro uložení trestu pod spodní hranici trestní sazby splněny nebyly," konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. Doplnil, že dosavadní bezúhonnost obžalovaného soudy zohlednily v tom, že ho pro výkon trestu zařadili do mírnějšího typu věznice.

K tragické potyčce došlo 28. listopadu 2020 na nelegální ubytovně v bývalé restauraci v Nových Zákupech. Na ubytovně žilo šest mužů z mezinárodně neuznaného Podněstří, které se odtrhlo od Moldavska v 90. letech minulého století. Separatisté mají dodnes Podněstří pod kontrolou za podpory asi tisíce ruských vojáků. Obžalovaný byl na ubytovně jediný rodilý Moldavan, ostatní byli Rusové.

Vražda mezi dělníky z Moldavska. Cizinec v Nových Zákupech vraždil kuchyňským nožem

Kriminalisté šetří násilnou smrt cizince v Nových Zákupech na Českolipsku. Podezřelý je jiný cizinec, který je stíhán vazebně kvůli obavě z útěku, uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský. „Zatím k tomu nebudeme za policii podávat více informací,"...

Průběh potyčky se nepodařilo přesně objasnit, protože ji žádný ze svědků neviděl. Podle obžalovaného začal mladík nejprve jeho a pak i ostatní Moldavany urážet, následně podle Beschieriho začal mávat nožem, převrhnul stůl a povalil ho na zem. Obžalovaný tvrdí, že pak utekl k lednici, a když se k němu Leonid přibližoval, ze strachu bodl. To ale Hodoušek odmítl, muž podle něj na krajana zaútočil nožem až v době, kdy první část potyčky skončila.

Mužův obhájce uvedl, že obžalovaný jednal v rámci nutné obrany. Soudce připustil, že mladík vzal nůž do ruky jako první, později jej však odložil. Po soudu obhájce v odvolání žádal, aby muž zprostil viny, případně aby jeho případ vrátil do Liberce k novému projednání. Podle státní zástupkyně je uložený trest přiměřený.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, Moldavsko, soud, vražda, Liberec, Zákupy, Vrchní soud v Praze, Česko, okres Česká Lípa, ubytovna, Podněstří, věznice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu krajana potvrdil Vrchní soud v Praze Moldavanovi deset let vězení  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.