Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Spor mezi městem a ředitelem Waldorfské školy kvůli rouškám. Soud se přiklonil na stranu Semil, žalobu zamítl

Soud zamítl žalobu bývalého ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého na město Semily, domáhal se určení neplatnosti svého odvolání z funkce ředitele. Jeho odvolání je platné, navíc musí do tří dnů zaplatit městu Semily i škole náklady řízení, rozhodl soud. Obě strany si ponechaly pro odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Podle předsedy senátu Michala Poláka Semecký porušil vládní koronavirová opatření, když do výuky umožnil přístup netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek. Ohrozil tak podle něj zdraví žáků a dopustil se závažného porušení předpisů, což dokládá i sankce hygieniků.

Testování a roušky patřily k podmínkám, za kterých se loni 12. dubna mohly děti vrátit do lavic. Návrh na zrušení testování ve školách Nejvyšší správní soud zamítl, skončilo tak až 30. června a znovu se testovalo od září.

Waldorfská škola v Semilech

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Semilská škola patří k nejstarším v zemi, 1. září oslaví 30 let od svého založení. Řízením školy pověřili radní po odvolání Semeckého jeho zástupkyni Lenku Břenkovou. Situaci se jí podařilo zklidnit. Od října je Břenková ředitelkou školy, zvítězila v konkurzu, který radnice na nového ředitele vypsala. Semecký pak dostal výpověď z organizačních důvodů, dnes pracuje na jiné škole.

Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství bylo podle Semeckého to, že sáhly na základní práva občanů - zakázaly dětem chodit do školy a popřely práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech. „Že by to dopadlo takhle, jsem nepočítal, musíme se poradit s právním zástupcem, jak budeme pokračovat dál," řekl po vynesení rozsudku Semecký a dodal, že kdyby byl znovu v této situaci, jednal by stejně.

Semecký stál v čele waldorfské školy pět let. U soudu řekl, že vždy usiloval o to, aby se opatření dodržovala do důsledku, i když tam byly nějaké výjimky. Odmítal podle svých slov zakazovat dětem chodit do školy a ze školy dělat testovací centrum. Do výuky byly podle něj puštěny bez testů jen děti, jejichž rodiče testování písemně odmítli. Opakované kontroly hygieniků ukázaly, že bez testu bylo ve třídách i 48 dětí, což je zhruba třetina školáků. Při kontrole hygieniků ve třídách na prvním stupni také velká část pedagogů a žáků neměla roušky.

Sedmičlenná rada města Semeckého 19. dubna odvolala, rozhodnutí bylo jednomyslné. Za porušení koronavirových opatření vyměřila Krajská hygienická stanice v Liberci škole pokutu 100 tisíc korun, vyměřit mohli přitom hygienici až třímilionovou sankci. V době, kdy stál Semecký v čele školy, deklaroval, že je připraven pokutu zaplatit. Dnes u soudu ale řekl, že nevidí důvod, proč by ji platil. Tvrdil, že kdyby na postu ředitele zůstal, žádná pokuta by s největší pravděpodobností vyměřena nebyla. Škola tak bude po Semeckém peníze vymáhat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, správa, koronavirus, školy, waldorfské, Semily, rouška, Waldorfská škola, Michal Polák, Nejvyšší správní soud České republiky, Krajská hygienická stanice, Liberecký kraj, žaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor mezi městem a ředitelem Waldorfské školy kvůli rouškám. Soud se přiklonil na stranu Semil, žalobu zamítl  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.