Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dopravních nehod na Liberecku ubývá, roste však počet opilých řidičů

V prvních dvou letošních měsících v Libereckém kraji ubylo dopravních nehod oproti minulému roku. Vyplývá to ze statistik dopravní policie. Na druhou stranu ale přibývá případů, kdy řidiči sedají za volant pod vlivem alkoholu nebo ujedou od nehody.

V průběhu ledna a února řidiči bourali celkem v 700 případech, což je o 29 nehod méně než v loňském roce. Ubylo též dopravních nehod, které byly způsobeny řidiči motorových vozidel, a to o 31 případů. „V celkovém měřítku jde stále o poměrně vysoké číslo, které dosahuje bezmála 500 dopravních nehod,“ uvedla mluvčí KŘP Libereckého kraje Adéla Fialová.

Kromě řidičů způsobí dopravní nehodu mnohdy i nepozorný chodec. Letos už policie evidovala 5 případů, v jednom z nich se jednalo o dítě. „V souvislosti s tím pravidelně upozorňujeme chodce, aby se při přecházení vozovky řádně rozhlédli a plně se věnovali právě prováděné činnosti. Nejednou byl každý z nás přítomen situaci, kdy chodci, přecházející v místě k tomu určenému či v místě mimo vyznačený přechod pro chodce, věnovali svou pozornost spíše mobilnímu telefonu, či vstupovali do vozovky se sluchátky na uších. Tohoto jednání se nejčastěji dopouští mladí lidé,“ zdůraznila mluvčí.

Řidiči nejčastěji bourají v neděli

Hlavní příčinou nehod v posledních letech byla nepřiměřená rychlost. V letošním roce však policisté zaznamenali pokles; z celkového počtu byla na vině rychlá jízda ve 121 případech, což je o 50 nehod méně.

V důsledku nesprávného způsobu jízdy však bouralo více řidičů. Policisté evidovali celkem 328 nehod, o 13 více oproti statistice z roku 2021.

Z výstupních dat dopravních policistů vyplývá také zajímavá skutečnost, tedy v jakém dni v týdnu dochází k nehodám nejvíce. „Nejčastěji se jedná o neděli, kdy se řidiči paradoxně vracejí odpočatí po víkendu stráveném mimo své domovy. Naopak v pátek bourají řidiči nejméně,“ informovala mluvčí.

„Vždyť jedu jen kousek,“ brání se řidiči

Nejvíce dopravních nehod způsobili řidiči, kteří řídili vozidlo pod vlivem alkoholu. Bohužel se nejedná o zanedbatelné hodnoty, spíše naopak. Bezpřostředně po nehodě jim je běžně naměřena hodnota alkoholu 1,5 promile a více. V letošním roce se jedná o nárůst osmi osob z celkového počtu 21. „Řidiči mnohdy podceňují, v jakém stavu usedají za volant svých čtyřkolých mazlíčků. Často slýchaným argumentem těchto osob je: „Vždyť jedu jen kousek.“ Jenže alkohol, jak známo, uvolňuje zábrany, ale současně má i negativní dopad na vnímání, ostražitost a přispívá spíše k lehkomyslnému až nezodpovědnému chování,“ komentuje smutný fakt Fialová. Řidiči by tedy měli po požití i malého množství alkoholu raději zvolit jiný způsob přepravy nebo požádat o odvoz někoho střízlivého.

Dalším bezohledným chováním ze strany řidičů je také ujíždění od dopravní nehody bez nahlášení policii, nebo dokonce bez poskytnutí pomoci raněnému. Počet takových případů narůstá v rámci jednotek, za pouhé dva měsíce však policisté zaznamenali celkem 150 případů.

Z policejních dat také vyplývá smutná statistika úmrtí a zranění účastníků dopravních nehod. V uvedených měsících na našich silnicích zemřela jedna osoba, 112 osob bylo zraněno lehce a 3 osoby těžce.

„Nelze jinak, než apelovat na všechny osoby, aby především dbali opatrnosti, a to nejen vůči sobě, ale i ostatním účastníkům silničního provozu,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, autonehoda, opilý řidič, dopravní policie, statistika, dopravní nehoda, havárie, alkohol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravních nehod na Liberecku ubývá, roste však počet opilých řidičů  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.