Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policisté v Libereckém kraji ročně odhalí až dva tisíce drogových přestupků. Zaměřují se na osvětu mezi mládeží

Policisté v Libereckém kraji ročně odhalí zhruba 1 600 až 2 100 drogových přestupků ve veřejném prostoru. Lidé ani často netuší, že porušují zákon. Letos se proto policie chce více zaměřit na osvětu především mezi mladými lidmi a žáky ve školách.

„Hodně lidí neví, že když kouří jointa, marihuanu, že je to přestupek. Diví se, proč je kontrolujeme," řekl v pátek krajský náměstek policie pro vnější službu v Libereckém kraji Pavel Bartoš.

Upozornil, že používání či přechovávání drogy i pro vlastní potřebu je vždy protiprávní. Jako přestupek se to podle něj posuzuje, pokud policisté u kontrolované osoby naleznou do deseti gramů marihuany či do 1,5 gramu pervitinu.

Pokuta až 15 000 korun

Právě zmíněné drogy policisté nejčastěji odhalují při kontrolách lidí ve veřejném prostoru, tedy například na ulicích, v parcích, u nádraží či v blízkosti škol. Loni téměř ve dvou třetinách přestupkových případů v kraji šlo o držení marihuany a na pervitin připadlo skoro 30 procent. V ostatních případech šlo o heroin, kokain, tablety extáze či houbičky.

Maximální možná pokuta za drogový přestupek je podle Bartoše 15 000 korun, nejčastěji bývá mezi 3 000 až 8 000 korunami.

„Zajímavé je, že přestupci většinou souhlasí s výší a zaplatí," dodal. Ve správním řízení končí necelá polovina případů. Loni policisté v kraji na pokutách za drogové přestupky vybrali skoro 1,2 milionu korun.

Policisté se více zaměřují na prevenci

Regionální mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová uvedla, že problematika drog patří v prevenci mezi stěžejní. „Chodíme dělat osvětovou a přednáškovou činnost do škol," řekla. Podle Bartoše mnohdy ani žáci středních škol nevědí, že se dopouští protiprávní činnosti. Proto se policité zaměřují především na osvětu mezi mládeží. 

Podle Šrýtrové je cílem zvýšit právní povědomí dětí.  „Aby věděly, že jakékoliv držení drogy, byť pro vlastní potřebu v sebemenším množství, je protiprávní. A uvádíme jim to na konkrétních případech," uvedla. Podle ní třeba lidé ani nevědí, že jen posílání jointa dokola ve skupině je trestný čin. „Protože nabízejí, předávají dál. To vůbec nedomýšlí a myslí si, že je to maximálně přestupek," dodala.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, policie, drogy, Liberecký kraj, droga, Pavel Bartoš, marihuana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v Libereckém kraji ročně odhalí až dva tisíce drogových přestupků. Zaměřují se na osvětu mezi mládeží  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.