Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Policisté v Libereckém kraji kontrolovali používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček

Policisté z Libereckého kraje se zapojili do celorepublikové dopravně bezpečnostní akce a v průběhu minulého týdne kontrolovali na území kraje především používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček. Odhalili spoustu přestupků i trestný čin.

„Do akce bylo v Libereckém kraji nasazeno 52 policistů z dopravní a pořádkové služby, kteří zkontrolovali celkem 809 vozidel,“ informovala Martina Frýdová, preventistka KŘP Libereckého kraje. Kontroly probíhaly ve dnech 4.–7. 4.

Okolí mateřských a základních škol

Souběžně s akcí ROADPOL probíhal i preventivní projekt „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, policisté se proto pohybovali v okolí mateřských a základních škol, kde kontrolovali správné používání, umístění i zajištění dětských autosedaček.

Policisté v Libereckém kraji ročně odhalí až dva tisíce drogových přestupků. Zaměřují se na osvětu mezi mládeží

Policisté v Libereckém kraji ročně odhalí zhruba 1 600 až 2 100 drogových přestupků ve veřejném prostoru. Lidé ani často netuší, že porušují zákon. Letos se proto policie chce více zaměřit na osvětu především mezi mladými lidmi a žáky ve školách.

„Cílem akce bylo snížení počtu a následků dopravních nehod v souvislosti s nepoužíváním povinných bezpečnostních pásů a zádržných systémů,“ uvedla Frýdová.

Většina řidičů nepoužila bezpečnostní pás

Z celkového počtu zkontrolovaných vozidel policisté zjistili 215 přestupků a 1 trestný čin. 197 případů vyřešili blokovou pokutou na místě, celková částka činila 60 100 korun. Dalších 18 přestupků oznámili správnímu orgánu k projednání.

Nejčastěji se jednalo o nepoužití bezpečnostních pásů (celkem 110 případů), nepoužití dětské autosedačky bylo zjištěno v 10 případech.

Nevyhovující technická, mobil i drogy

„Policisté dále zjistili, že 32 řidičů užilo k jízdě vozidlo, které nesplňuje technické podmínky stanovené zákonem, 9 řidičů při řízení drželo v ruce telefon nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení a 20 řidičů nepředložilo při kontrole zelenou kartu. Porušení zákona č. 111/1994 Sb. bylo zjištěno ve 2 případech,“ sdělila Frýdová.

Jeden řidič dokonce řídil bez řidičského oprávnění. Přestupku se však nedopustili jen řidiči – dvěma chodcům byla na místě uložena bloková pokuta.

Dechová zkouška na alkohol byla pozitivní u jednoho řidiče, pět řidičů řídilo pod vlivem jiné návykové látky, tedy drogy. U jednoho z nich bylo zjištěno neoprávněné přechovávání drogy.

Za odmítnutí vyšetření hrozí velká pokuta

Jeden z řidičů odmítl vyšetření na jinou návykovou látku, hrozí mu tak pokuta vy výši 25–50 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel až na dva roky.

V dalším případě se jednalo o trestný čin, neboť dotyčný řidič řídil i přes zákaz řízení. „Tím je podezřelý ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ dodala preventistka.

„Na závěr upozorňujeme, že policisté kontrolují používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů nejen při dopravně bezpečnostních akcích, ale i při běžném výkonu služby,“ uzavřela Frýdová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Liberecký kraj, policie, doprava, bezpečnost, řidiči, bezpečnostní pás, dětská autosedačka, trestný čin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v Libereckém kraji kontrolovali používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.