Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kauza jablonecké autoškoly. Uplácející žadatelé o řidičské oprávnění přijdou

Kriminalisté pokračují ve vyšetřování úplatků v jablonecké autoškole Čičmanec. Minulý týden v úterý zadrželi provozovatele a zkušební komisaře. Podle policistů měly desítky žadatelů neoprávněně získat řidičské oprávnění. O případném odebrání nebo nevydání řidičského oprávnění musí ještě rozhodnout úřady v místě trvalého bydliště. Policie ale chce úřady oslovit s tím, aby se tak stalo.

Pětice zadržených je vyšetřována na svobodě. „Zkušebním komisařům jsou mimo jiné kladeny za vinu zvlášť závažné zločiny zneužití pravomoci úřední osoby a zločiny přijetí úplatku. Provozovatelům a jednatelům autoškol pak bylo sděleno obvinění ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu přijetí úplatku ve formě pomoci definované trestním zákoníkem,“ popsal mluvčí liberecké policie Vojtěch Robovský.

Problém ale budou mít i žadatelé o řidičské oprávnění, kteří podle policie kvůli jeho získání komisaře upláceli. Podle policistů jde o desítky případů. „Žadatelé o řidičská oprávnění a držitelé řidičských oprávnění, kteří nezískali podklady pro vydání řidičských oprávnění v zákonem stanovených mezích, mohou být podezřelí z protiprávního jednání, například ve formě nepřímého úplatkářství,“ upřesnil Drbně Robovský.

Přijdou tedy tito žadatelé o jejich řidičská oprávnění? To podle Robovského rozhodne příslušný úřad v místě bydliště těchto osob. Je to ale více než pravděpodobné. „Příslušné úřady v místě bydliště těchto osob mohou rozhodnout o podmínění, omezení nebo odnětí řidičských oprávnění těmto zájemcům o jejich vydání, případně pak o odebrání řidičských průkazů jejich držitelů. Což je běžný postup,“ vysvětlil mluvčí.

Policie se ale podle něj na obce obrátí. „Budeme se obracet na úřad v místě jejich trvalého bydliště, aby jim řidičský průkaz odebral nebo jim ho nevydal, pokud o něj zatím nepožádali,“ doplnil.

Odposlechy a kamera

Podle zjištění serveru Seznam zprávy získala policie důkazy o korupci v autoškole díky nasazeným odposlechům a také kameře. Ty byly ve zkušební místnosti komisařů v budově Městského úřadu v Tanvaldu, kde k protiprávní činnosti docházelo. Kamera podle serveru zachytila komisaře, jak za žadatele vyplňují závěrečné testy.

Žadatelé o řidičské oprávnění tak závěrečný test vůbec nevyplňovali a nemuseli ani absolvovat všech čtrnáct dvouhodinových jízd, které jsou k získání oprávnění povinné.

Podle serveru byla forma úplatku taková, že žadatelé za kompletní autoškolu zaplatily více peněz, než kolik oficiálně stojí. Cena v autoškole Čičmanec je 17 600, s úplatkem pak byla 20 tisíc.

To ale policie oficiálně komentovat nechce. „Nebudeme poskytovat konkrétní informace z probíhajícího přípravného trestního řízení, neboť to je ze zákona neveřejné. Jakmile to okolnosti dovolí, informace v zákonných mezích poskytneme,“ potvrdil Robovský.

Autoškola zatím funguje dál

Jablonecká autoškola Čičmanec i přes běžící vyšetřování funguje normálně dál. Odebrat licenci může autoškole Městský úřad v Tanvaldě, ten ale nemá žádný podnět od policie. „Jakmile od Policie ČR obdržíme podnět či informaci, ze které bude zřejmé, že provozovatel předmětné autoškoly opakovaně nebo hrubým způsobem porušil své zákonné povinnosti, zahájíme řízení o odnětí registrace k provozování autoškoly,“ řekl Seznam zprávám tajemník úřadu Richard Seidel.

Kauza neoprávněně vydávaných řidičských oprávnění by se navíc mohla rozrůst i do dalších krajů. Autoškola Čičmanec, jejímž jednatelem je dlouholetý šéf jabloneckého fotbalového svazu Ladislav Čičmanec, totiž působí kromě Libereckého také v Ústeckém a Jihočeském kraji. „V rámci spolupráce jsme požádali naše kolegy i v dalších krajích České republiky o součinnost, zejména při vytěžování důležitých svědků,“ řekl Robovský.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, autoškola, čičmanec, úplatky, Tanvald, řidičák, řidičské oprávnění, řidičský průkaz, Richard Seidel, Seznam.cz, Policie České republiky, Trestní zákoník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kauza jablonecké autoškoly. Uplácející žadatelé o řidičské oprávnění přijdou  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.