Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie obvinila celníky z Liberecka. Vynášeli informace o kontrolách heren

Dva celníci z Liberecka byli obviněni Generální inspekcí bezpečnostních sborů z vynášení neveřejných informací, například o kontrolách, které proběhnou v kasinech a hernách. Obviněným mužům hrozí šest a deset let vězení.

První z celníků měl poskytnout neoprávněně neveřejné informace z informačních systémů Celní správy ČR cizímu státnímu příslušníkovi „Tyto informace získal od svého kolegy za úplatu,“ uvedla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Cizinec pak podle ní tyto informace měl předat osobě pohybující se v oblasti kasin a hazardních her.

V druhém případě poskytnuté informace sloužily cizinci k vydírání osoby, která mu odmítla vytvořit systém sloužící k prolomení zabezpečení a ochranných prvků na úseku hazardních her za účelem dosažení neoprávněného finančního profitu. „V dalších případech celníci předávali informace o plánovaných celních kontrolách kasin a heren na území ČR a to podnikateli napojeného na kasina,“ dodala mluvčí.

Policie proti dvěma celníkům a cizinci zahájili trestní stíhání už loni v září, začátkem května je pak obžalovali. Jeden z celníků je obžalován z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, z návodu k přečinům neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněné nakládání s osobními údaji, dále z pomoci k přečinu vydírání a zločinu podplacení.

Druhý celník je obžalován z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby, neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, neoprávněné nakládání s osobními údaji a zločinu přijetí úplatku. „V případě prokázání viny hrozí příslušníkům až šestiletý a až desetiletý trest odnětí svobody,“ upřesnila Nguyenová.

Cizinec je obžalován z návodu k přečinům zneužití pravomoci úřední osoby a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, dále z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a jeho návodu a přečinu vydírání. „V případě prokázání viny mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Maňas

Štítky celní správa, GIBS, informace, herny, kasina, liberecko, herna, Liberecký kraj, kasino, zneužití pravomoci, Celní správa České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila celníky z Liberecka. Vynášeli informace o kontrolách heren  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.