Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pětinásobný vrah Oto Biederman zůstane v Rýnovicích. Jeho žádost o podmíněné propuštění soudkyně zamítla

Doživotní trest platí. Dnes devětačtyřicetiletý Oto Biederman v devadesátých letech jako člen takzvaného kolínského gangu popravil pět lidí. Na svobodu se ale z rýnovické věznice nedostane, Okresní soud v Jablonci jeho žádost o podmíněné propuštění zamítl.

Předsedkyně senátu Alena Štěpánová zamítnutí jeho žádosti zdůvodnila tím, že nesplňuje podmínky pro propuštění. Konkrétně, zda se jeho chování změnilo natolik, aby mohl vést na svobodě řádný život, a také, zda je možné vyloučit, že by se v budoucnu nedopustil další trestné činnosti. Biederman, který si odpykává trest v jablonecké věznici Rýnovice, si proti rozhodnutí senátu podal stížnost.

Kolínský gang řádil mezi lety 1993 až 1999, kdy zavraždil celkem pět lidí. Jeho členy kromě Biedermana byli Ivan Vrábel, Miroslav Karnoš, Milan Chládek, Roman Procházka a Jiří Šťastný.

Jejich příběh zapadá do začátku devadesátých let. Nově nabytá svoboda, možnost podnikat. A to ve věcech, které by normálního člověka nenapadly. A tak rychle roste počet trestných činů, a to i těch násilných včetně vražd. V tomto prostředí pak vzniká i Kolínský gang.

První vražda v OD Krone

První vražda přichází na začátku července roku 1993 v tehdejším Obchodním domě Krone. Biederman, Procházka a Šťastný tu pracovali jako ochranka. A rozhodli se dům vyloupit. V cestě stál jediný člověk, noční vrátný, a toho se gang rozhodl zbavit. Šlo o brutální vraždu, vrátnému zasadili dvaašedesát bodných ran a poté jej ještě škrtili. Jako lup si odnesli tři miliony korun.

Povzbuzeni úspěchem naplánovali a provedli další vraždy - pracovníka čerpací stanice z Prahy 9, jehož Biederman zastřelil, přestože mu vystrašený muž dal peníze, a vraždy dvou dalších mužů. Jednoho z nich vylákali na parkoviště a tam zavraždili, protože chtěli z jeho domu odnést trezor s penězi. Druhého zastřelili, protože zdědil pozemky, které Vrábel a jeho kumpáni chtěli získat.

Doživotí pro Biedermana

Gang nájemných vrahů odhalili severomoravští kriminalisté poté, co Biederman spolu s dalším mužem v lednu 1996 ubodal v hotelovém pokoji ve Valašském Meziříčí tamního podnikatele Tomáše Bleiera. Gang si najali dva podnikatelé, aby vymohli od Bleierova společníka přes 1,6 milionu korun. Ivan Vrábel se pak s Biedermanem a dalšími rozhodl Bleiera zavraždit a okrást.

Už v únoru byl gang pozatýkán, policisté posléze odhalili sérii čtyř dalších vražd z Prahy a středních Čech. Soud probíhal v roce 1999, Biederman dostal doživotí, ostatní jeho společníci šli za mříže na 12 až 24 let.

Právě Rýnovice Biederman považuje za nejhorší vězení, kterými po odsouzení prošel. „V Rýnovicích vládne středověk,“ uvedl nedávno pro web Příběhy odsouzených.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Ramík Drahoslav

Štítky soud, Rýnovice, biederman, Kolínský gang, Jablonec, vraždy, Oto Biederman, vražda, Ivan Vrábel, Roman Procházka, Jiří Šťastný, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pětinásobný vrah Oto Biederman zůstane v Rýnovicích. Jeho žádost o podmíněné propuštění soudkyně zamítla  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.