Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žhář řádil ve sklárně v Lindavě. Oheň poškodil skleněnou plastiku Bořka Šípka

Policie šetří poškození skleněné plastiky ze dveří terasy restaurace v areálu sklárny Ajeto v Lindavě. Skleněná výplň dveří je poničená od ohně. Jde o dílo někdejšího dlouholetého uměleckého ředitele této sklárny a světově uznávaného architekta a designéra Bořka Šípka. Škoda je přes půl milionu korun. Policie má podezřelého, který se ale k činu nepřiznal.

Na poškození Šípkova díla z roku 2007 upozornila televize Nova. Mluvčí policie Ivana Baláková uvedla, že skleněnou výplň s motivem květin někdo poničil pravděpodobně před půlnocí minulý týden v pátek. Z kamerového záznamu je pak zřejmé, že se v areálu sklárny pohyboval v tu dobu jeden muž. „Máme ho vyslechnutého. Nepotvrdil, že by úmyslně poškodil sklo, ani to, že by ho poškodil. Přiznal se jen, že se tam pohyboval a že odhodil nedopalek cigarety do koše, který začal hořet," řekla Baláková.

Sklárna Ajeto patří pod společnost Lasvit. Známá je i tím, že vytváří trofeje pro slavný cyklistický závod Tour de France nebo Ceny Thálie. Šípek zemřel před šesti lety ve věku 66 let. Za prezidenta Václava Havla byl hlavním architektem Pražského hradu.

Podle ní tak policie bude dál zjišťovat, zda v areálu v tu dobu nebyl ještě někdo jiný, i to, co způsobilo poničení uměleckého díla. „Musíme zjistit, jakým mechanismem se sklo poškodilo, zda od žáru toho odpadkového koše anebo se to stalo jinak," uvedla mluvčí policie. Podle ní se případem policisté zabývají pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. „Budeme zjišťovat, zda skleněnou výplň, která je originálním uměleckým dílem, poškodil někdo úmyslně nebo z nedbalostí. Když by to bylo z nedbalosti, tak by se nejednalo o trestný čin," dodala Baláková.

Nova uvedla, že vandal poškodil tři z pěti skleněných výplní terasových dveří. Skleněné tabule popraskaly. „Hodnota je nenahraditelná, protože Bořek Šípek si určoval, kde co bude a dal tomu návrh a je v tom jeho rukopis. Jsou to ručně malovaná sklíčka, která se potom lepila na ploché sklo a vytvořilo to mozaiku, kterou vidíte na dveřích," uvedl pro televizi ředitel sklárny Ajeto David Ševčík. O opravu se podle něj pokusí tým sklářů. „Všechno se dá opravit, ale už to není originál. Je to replika něčeho, co vzniklo," dodal ředitel sklárny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, kriminalita, výtvarné, firmy, AJETO, Šípek, sklárna, Bořek Šípek, policie, Lindava, sklo, TV Nova, Tour de France, Václav Havel, Lasvit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žhář řádil ve sklárně v Lindavě. Oheň poškodil skleněnou plastiku Bořka Šípka  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.