Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Motorkáři vletěla pod helmu vosa. Havaroval a náraz do svodidel mu amputoval nohu

K vážné nehodě došlo minulý pátek v podvečer na silnici třetí třídy u Horní Světlé. Havaroval tam dvaačtyřicetiletý motorkář, který při nehodě přišel o nohu. Příčinou nehody je vosa, která muži vletěla pod helmu.

Motocyklista jel na stroji Ducati Multistrada 1000 DS ve směru na Horní Světlou, když mu v zatáčce vletěla pod přilbu vosa. „Muž za řídítky motocyklu následně ztratil kontrolu nad řízením a najel do svodidel tak nešťastně, že mu náraz do pevné překážky amputoval nohu nad kotníkem,“ popsala mluvčí policie Ivana Baláková.

Z místa havárie muže do liberecké nemocnice transportovala zdravotnická záchranná služba vrtulníkem.

Podle odborníků je v letním období pravděpodobnost podobných nehod vyšší. „Motocyklisté obecně mohou snížit riziko nehody využíváním prvků pasivní bezpečnosti. Ve vztahu k tomuto případu jim doporučujeme používat integrovanou motocyklistickou přilbu s ochranou brady, a bez ohledu na počasí by ji měli mít během jízdy uzavřenou,“ radí Jiří Novotný, hlavní instruktor bezpečné jízdy Týmu silniční bezpečnosti.

Podle něj jízda s otevřenou helmou anebo s integrální helmou, u které si kvůli letnímu horku vyklopí plexisklo a chrání si oči jen brýlemi, významně riziko kontaktu s letícím hmyzem zvyšuje. „Pokud taková situace nastane a jakýkoliv bodavý hmyz jim vnikne do prostoru helmy během jízdy, platí to, že se musí snažit soustředit na co možná nejklidnější zastavení motorky v co možná nejkratším čase, a na její odstavení na bezpečném místě,“ dodal Novotný.

Důležitým prvkem pasivní bezpečnosti jsou podle něj také kvalitní boty dosahující minimálně do poloviny lýtek. „Významně snižují závažnost následků podobných havárií,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, policie, horní světlá, amputace, tým silniční bezpečnosti, vosa, havárie, Jiří Novotný, Krajská nemocnice Liberec, Ducati Multistrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miloš Sklenář

"Důležitým prvkem pasivní bezpečnosti jsou podle něj také kvalitní boty dosahující minimálně do poloviny lýtek. „Významně snižují závažnost následků podobných havárií,“ uzavřel. "
Ještě mnohem významněji by snížila závažnost následků podobných havárií lepší konstrukce svodidel. Bohužel, ta svodidla, která nejčastěji vidíme u českých silnic jsou pro havarující motorkáře velmi nebezpečná.

Středa, 22. června 2022, 16:11Odpovědět

Motorkáři vletěla pod helmu vosa. Havaroval a náraz do svodidel mu amputoval nohu  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.