Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kolaps cyklisty v Jizerkách. Do hor pro něj letěl vrtulník

Vrtulník záchranné služby letěl v sobotu odpoledne k Bukové hoře v Jizerských horách. Zkolaboval tam dvaačtyřicetiletý cyklista. Pomoc mu zavolali jeho kamarádi, muži nakonec zachránil život defibrilátor záchranářů.

Kolaps muže postihl krátce před tři čtvrtě na čtyři a kamarádi, kteří s ním jeli, ihned povolali přes dispečink linky 155 pomoc a začali s pokusy obnovit mu životní funkce. „Na místo dorazil jako první vůz s lékařem. Ten okamžitě pacienta převzal a nasadil mu profesionální defibrilátor. My jsme zatím naložili lékaře posádky vrtulníku liberecké Letecké záchranné služby a vezli ho k nehodě,“ popsal situaci na Bukové hoře v tiskové zprávě Jan Dvořák, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Hned po prvním výboji defibrilátoru došlo k obnovení srdeční činnosti. „V součinnosti s Leteckou záchrannou službou a pozemní Zdravotnickou záchrannou službou jsme pak pána připravili k transportu a poté převezli k čekajícímu vrtulníku,“ dodal Dvořák.

Vrtulník nemohl přistát přímo v místě zásahu, záchranáři tak museli muže kus přesunout. Pak byl transportován do liberecké nemocnice.

Podle Horské služby mohl být zásah ještě rychlejší, kamarádi cyklisty totiž neměli aplikaci Záchranka, a tak trvalo déle, než horská našla přesné místo, kde muž zkolaboval. „Aplikaci Záchranka rozhodně doporučujeme nainstalovat,“ doporučuje horská.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky kolaps, cyklista, Jizerské hory, Buková hora, záchranka, aplikace, zdravotnická záchranná služba, Jan Dvořák, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolaps cyklisty v Jizerkách. Do hor pro něj letěl vrtulník  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.