Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberecký soud v korupční kauze schválil u dvou obžalovaných dohodu o vině

Liberecký soud v korupční kauze, v níž figuruje i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), schválil u dvou jiných obžalovaných dohodu o vině a trestu. Uzavřeli ji se státním zástupcem a na jejím základě dostali podmíněné tresty v kombinaci s finančním. Verdikt je pravomocný. Ostatní obžalovaní vinu dál odmítají. Hlavní projednávání kauzy, jež se týká devíti obžalovaných včetně Půty a pěti firem, pokračuje příští týden.

Šestačtyřicetiletý bývalý zastupitel Liberce za ODS Jiří Zeronik byl za korupční trestnou činnost, sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky a poškozování finančních zájmů EU potrestán roční podmínkou se zkušební dobou na 18 měsíců a finančním trestem 400 tisíc korun. Devětačtyřicetiletému podnikateli Liboru Turskému soud uložil za legalizace výnosů z trestné činnosti jedenáctiměsíční podmínku se zkušební dobou na dva roky a zaplatit musí 150 tisíc korun. V jeho případě jde o souhrnný trest, neboť v jiné kauze byl potrestán veřejně prospěšnými pracemi.

„Tresty jsou vzhledem k postoji obžalovaných a doby od spáchané trestné činnosti adekvátní," uvedl při zdůvodnění rozsudku soudce Pavel Pachner.

Korupční kauza je spojená s dvěma projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO) z let 2011 až 2014. Jde o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény a revitalizaci parku na Perštýně v součtu téměř za 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace z ROP Severovýchod, vyplaceno nakonec nebylo nic.

Zeronik byl zakladatel GEPO a stál u zrodu obou projektů, které skončily u soudu. Stěžejní část kauzy souvisí s téměř dokončenou opravou kostela za 65 milionů korun. Přes ROP Severovýchod měl projekt příslib dotace zhruba 55 milionů. „Prvotní snahou bylo kostel zachránit," řekl již dříve Zeronik. Rozsudek komentovat nechtěl. Ve svých dřívějších výpovědích u soudu uvedl, že zakázka byla zmanipulována ve prospěch obžalované firmy Metrostav, ale že nic neorganizoval. Podle obžaloby byla zakázka předražená o 17 až 24 milionů.

Zeronikovi při stanovení výše trestu pomohlo, že se před deseti lety pokusil o nápravu. Po odsouzení v jiné kauze tehdy stáhl žádost GEPO o dotaci na rekonstrukci kostela. GEPO ale po konci Zeronika v této společnosti odvolalo výpověď z dotačního programu. „Nicméně tam je nutné zmínit, že obžalovaný Zeronik vystoupil z trestného jednání. Poslal dokonce výpověď na regionální operační program a v podstatě se ocitl pouze těsně za hranicí trestnosti toho činu, kdy ti obžalovaní (jiní) dokázali to soukolí rozjet zpět a pokračovat v dotačním vztahu. Tudíž obžalovaný Zeronik tím svým krokem nedokázal zcela zabránit pokračování trestné činnosti. Pokud by se tomu tak skutečně stalo, tak by došlo skutečně k zániku trestnosti," řekl novinářům státní zástupce Radim Kadlček.

Vinu přiznal i Turský, který vystavoval fiktivní faktury na práce spojené s rekonstrukcí kostela, a takto získané peníze byly podle obžaloby určené na úplatky. „Inkasované peníze v určité částce odevzdával zpět dalším obžalovaným," dodal Kadlček.

Z původně 13 obžalovaných lidí v hlavní části kauzy zůstává devět. Pracovník Metrostavu Jaroslav Stuchlík koncem roku 2019 zemřel a soud jeho stíhání zastavil a pravomocný je osvobozující verdikt pro bývalého jednatele firmy Gallos Romana Šíra. Soud v Liberci se případem zabývá podruhé, předchozí zprošťující rozsudek pro všechny obžalované vrchní soud s výjimkou Šíra zrušil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, soud, správa, Liberec, korupce, hejtman, půta, Metrostav, Martin Půta, kostel, kriminalita, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie, ODS, projekt, Marie Magdalena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký soud v korupční kauze schválil u dvou obžalovaných dohodu o vině  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.