Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Policisté rozprášili skupinu výrobců a distributorů drog. Zatýkání proběhlo i na parkovišti před obchodním centrem

Krajskému policejnímu týmu TOXI, který se specializuje na drogové delikty, se podařilo pozatýkat organizovanou skupinu, která vyráběla a distribuovala pervitin. Akce probíhala ve spolupráce s polskými kolegy. Pěti obviněným hrozí až osmnáct let vězení.

Zásah probíhal v polovině července na několika místech Libereckého kraje, jedním z nich bylo i parkoviště před jedním libereckým obchodním centrem. „Cíl byl jasný. Eliminovat zdroje dovozu prekurzorů nezbytných pro výrobu metamfetaminu, samotnou výrobu této drogy a její následnou distribuci jak mezi uživatele, tak mezi další nižší články, které byly zapojené do složitého řetězce drogové scény,“ uvedl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Centrem skupiny bylo Frýdlantsko, které je podle policistů drogovým podhoubím Libereckého kraje. „Frýdlantskému výběžku se s jednotkou Libereckého TOXI týmu věnujeme velmi intenzivně,“ řekl vedoucí TOXI týmu Pavel Folprecht.

Video ze zadržení členů organizované skupiny

V rámci akce policisté zadrželi šest lidí, pět z nich komisař obvinil ze zvlášť závažného zločinu Nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. „Tři osoby jsou stíhány vazebně, další dvě jsou vyšetřovány na svobodě. V případě uznání viny jim může hrozit trest odnětí svobody v rozmezí od 10 do 18 let,“ doplnil Robovský.

Skupiny fungovala tak, že z Polska vozila léky s obsahem pseudoefedrinu a dalších látek, ze kterých pak v Česku vyráběla pervitin, který pak dále distribuovala. Skupina během svého působení mohla vyrobit několik kilogramů pervitinu a dále pak rozdistribuovala tablety s obsahem pseudoefedrinu v řádech desítek kilogramů. „Za zmínku jistě stojí, že v případě prodeje jednoho kilogramu metamfetaminu může zisk činit 300 až 400 tisíc korun,“ sdělil mluvčí policie.

Podobných případů, které sahají do Polska, krajští policisté řešili už několik. „Vzhledem k přesahu této zvlášť závažné trestné činnosti do sousedního Polska se nám u takto složitých případů osvědčila spolupráce s polským policejním orgánem již v minulosti,“ uvedl Folprecht.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, drogy, toxi tým, zatýkání, liberec, Frýdlantsko, pervitin, metamfetamin, Polsko, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté rozprášili skupinu výrobců a distributorů drog. Zatýkání proběhlo i na parkovišti před obchodním centrem  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.