Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie hledá svědky masivního úhynu ryb na Liberecku před dvěma týdny

Policie žádá o pomoc při vyšetřování masivního úhynu ryb před dvěma týdny na soutoku Jeřmanického potoka a řeky Mohelky u Hodkovic nad Mohelkou na Liberecku. Původ znečištění zatím není známý, uhynuly tisíce ryb.

Případem se policie zabývá pro přečin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Hledá svědky, kteří od půlnoci z pátku 19. srpna na sobotu 20. srpna do sobotních 15:00 zaregistrovali v okolí Jeřmanického potoka poblíž čistírny odpadních vod v Jeřmanicích jakoukoliv neobvyklou nebo podezřelou aktivitu. „Kontaktovat nás mohou osobně na kterékoliv služebně Policie České republiky nebo telefonicky na naší bezplatné lince 158," uvedla policejní mluvčí Ivana Baláková.

V Mohelce uhynuly tisíce ryb. Náprava potrvá roky

Mohelku a Jeřmanický potok na Hodkovicku postihl o víkendu masivní úhyn ryb. Týká se asi pětikilometrového úseku. Nejvíce šlo o pstruhy, ale i další druhy ryb. Náprava podle rybářů potrvá několik let.

Zasažený byl zhruba pětikilometrový úsek potoka mezi čistírnami odpadních vod v Jeřmanicích a Hodkovicích. „Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o jednorázové znečištění. Opticky v toku nebylo vidět znečištění, pěna, skvrny či zákal a ani nebyl zjištěn žádný nepatřičný pachový vjem," řekl již dříve Deníku mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Jiří Ovečka.

V potoce uhynuly podle prvního odhadu řádově stovky až tisíce ryb. „Jejich množství a způsobenou škodu zatím místní organizace Českého rybářského svazu v Hodkovicích nad Mohelkou neupřesnila, nicméně se jedná o masivní úhyn ryb," uvedla Baláková.

Mezi uhynulými rybami převažovali pstruzi, byli tam ale i lipani podhorní, vranky obecné a další druhy. Jejich navrácení do vodního toku bude trvat několik let. „Vysazujeme tam původní formu pstruha potočního, který je považovaný za nedostatkové zboží. Je těžké ho sehnat a vypěstovat v takové míře, aby se to dalo během chvilky zase do pořádku," uvedl již dříve pro MF Dnes hospodář místní organizace Českého rybářského svazu v Hodkovicích nad Mohelkou Aleš Böhm.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český rybářský svaz, z. s., Severočeský územní svaz

Štítky ČR, kriminalita, příroda, ekologie, ryby, Hodkovice nad Mohelkou, policie, Liberecký kraj, potok, znečištění, Česká inspekce životního prostředí, Český rybářský svaz, Jeřmanice, Mohelka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie hledá svědky masivního úhynu ryb na Liberecku před dvěma týdny  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.