Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ze 74 milionů ukradených před 15 lety se našla jen malá část

Před patnácti lety, 17. ledna 2008, policie oznámila, že z dodávky bezpečnostní agentury Fenix ozbrojený pachatel ukradl u čerpací stanice nedaleko Sedmihorek na Semilsku na 74 milionů korun. Vyšetřování ale ukázalo, že peníze byly z auta ukradeny už předtím, na čerpací stanici u Hořic. Pachatelé hotovost odcizili z nezamčeného vozu s vědomím jeho řidiče. Soudy potrestaly tři pachatele tresty v délce pět a dvakrát deset let. Z uloupených peněz se policii podařilo nalézt jen malou část.

Kriminalisté, kteří případ začali rozplétat, pojali záhy podezření, že do přepadení mohl být zapojen některý ze zaměstnanců agentury. Zvláštní byla například skutečnost, že dodávka zastavila na odlehlé zastávce, ačkoliv jen asi o 100 metrů dál je benzinová stanice. Do centra pozornosti detektivů se dostal především řidič pancéřovaného vozu Milan Horych, jenž však účast na fingované loupeži rozhodně odmítal. Teprve po několika měsících ve vazbě se Horych přiznal a označil i své spolupachatele, Josefa Blažka a Rudolfa Tesárka.

Horych při hlavním líčení u Krajského soudu v Hradci Králové tvrdil, že byl k účasti na zločinu donucen Tesárkem a Blažkem pod pohrůžkou fyzické likvidace rodiny. Vzhledem k tomu, že při vyšetřování spolupracoval s policií a pomohl případ objasnit, odešel Horych od soudu pouze s pětiletým trestem. Josef Blažek a Rudolf Tesárek, kteří trvali na tom, že s činem nemají nic společného, dostali shodně po dvanácti letech vězení. V odvolacím řízení jim byl trest o dva roky zkrácen.

Blažek s Tesárkem si však za mřížemi dlouho neposeděli. V červnu 2010 podala tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová stížnost pro porušení zákona a oběma mužům přerušila výkon trestu. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil sice ministerskou stížnost počátkem srpna 2010 stáhl, oba propuštění však už stihli utéct do Thajska. Thajská policie ale oba muže v květnu 2011 zatkla, neboť měli propadlá víza, a v zemi tudíž pobývali nelegálně. Dvojice byla následně vyhoštěna a předána české policii.

Kvůli "nadržování" zlodějům byl odsouzen již zesnulý soudce Vlastimil Matula, který podle rozsudku při své stáži na ministerstvu spravedlnosti zmanipuloval stížnost pro porušení zákona, kvůli níž se zloději následně dostali z vězení.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Petrášek Radek

Štítky ČR, kriminalita, 17. ledna, banky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze 74 milionů ukradených před 15 lety se našla jen malá část  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.