Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za vraždu otce si mladík odpyká deset let vězení, potvrdil odvolací soud

Jedenadvacetiletý mladík, který loni jedinou ranou nožem do srdce zavraždil na ulici v Jablonci nad Nisou svého otce, si odpyká deset let vězení. Pravomocně o tom rozhodl pražský vrchní soud, když zamítl odvolání obžalovaného. Z doplněného dokazování vyplynulo, že zavražděný muž dlouhodobě týral mladíkovu matku, že svého syna přivedl k drogám a že dělal problémy i svým dalším šesti dětem. Podle odvolacího senátu ale byli otec i obžalovaný syn „ze stejného těsta“.

Devětatřicetiletý muž přišel o život 11. května 2022 na zastávce v Liberecké ulici. Podle svědků byl zfetovaný a se synem se předtím pohádal, přičemž mu vyhrožoval zabitím. Pouliční kamery zachytily, že ho udeřil do obličeje, srazil na zem a odešel. Syn poté prudce vstal, doběhl k stojícímu a neozbrojenému otci, vytáhl nůž a bodl ho do hrudníku. Sám mu následně přivolal pomoc a podle rad operátorky záchranné služby se ho snažil udržet při životě, rána ale byla smrtelná.

„Poškozený a obžalovaný si nerozuměli. Je pravda, že poškozený byl na obžalovaného agresivní, ale obžalovaný zjevně pomstychtivě vytáhl nůž, běžel na poškozeného a v afektu ho prostě bodnul. Neshledali jsme důvody pro korekci trestu," shrnul předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek.

Mladík, který byl v době činu lehce pod vlivem pervitinu, u krajského soudu přiznal vinu. Odvolal se ale proti výši trestu, který mu soud uložil na nejspodnější hranici sazby za vraždu. Jeho obhájce dnes poukazoval na to, že skutek je nutné vnímat ve všech souvislostech. V tomto ohledu pochválil policii za to, že se pečlivě zabývala rodinnou situací jeho klienta.

Z výpovědí mladíkových příbuzných, které odvolací soud přečetl, vyplynulo, že zavražděný otec byl pro své blízké postrachem. Jedna z mladíkových sester dokonce prohlásila, že otcova smrt je pro rodinu spíše výhrou. Mladíkova matka řekla, že od partnera odešla, protože ji „třískal“. Strýc obžalovaného vypověděl, že jeho synovec se o sebe musel od svých 12 let starat sám, protože rodiče brali drogy. Tehdy se údajně chytil špatné party a začal krást, aby měl co jíst. Už jako mladistvý se dostal na rok do vězení za krádeže, ublížení na zdraví a výtržnictví. „Žil tak, že co ukradl, to měl," řekl strýc.

Podle znaleckého posudku mladík netrpí duševní chorobou ani poruchou, ale podepsala se na něm nedostatečná výchova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, soud, vražda, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu otce si mladík odpyká deset let vězení, potvrdil odvolací soud  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.