Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Byla v nominaci, nakonec nejede. Zlomilo mi to srdce, říká lyžařka z Jilemnice Sandra Schützová

Ve třiceti letech to měl být vrchol její kariéry. Svými výkony si vybojovala nominaci na olympiádu, dokonce už byla i na seznamu sportovců na webu Českého olympijského výboru a dostávala gratulace od fanoušků. Jenže jilemnickou lyžařku Sandru Schützovou lyžařský svaz jen několik dní před startem Her z nominace vyškrtl. Podle vyjádření svazu ale bylo dopředu jasné, že pojede jen pět reprezentantek, a mezi ty se Schützová nevešla.

„Bojovala jsem do posledního momentu, protože stát na startu olympijského závodu, pro který jsem hodně dřela a hodně obětovala, byl mým celoživotním snem,“ napsala Sandra Schützová v emotivním příspěvku na Instagramu.

Startem na olympiádě tak chtěla pomyslně uzavřít dvacet let kariéry před odchodem do dálkového lyžování. „Prožívám opravdu nepříjemné dny svého života. A to ne kvůli tomu, že na OH nepojedu, ale hlavně kvůli tomu, jakým způsobem k tomu došlo,“ dodala lyžařka.

PŘEHLED: Lyžaři, biatlonistky i hokejistky. Liberecký kraj bude v Pekingu reprezentovat třiadvacet rodáků

Hned třiadvacet sportovců ze 114členné výpravy pro zimní olympijské hry v Pekingu se narodilo v Libereckém kraji. Vede Jablonec, ale ve výčtu najdeme i rodáky z Liberce, Frýdlantu nebo Turnova. Olympiáda začíná slavnostním zahájením už tento pátek.

Ta totiž ještě před pár dny figurovala v olympijské nominaci, ze které ale nakonec vypadla. „Během pár hodin po zveřejnění konečné kvóty sedmi děvčat, úsek běžeckých disciplín vrátil dvě místa a tím mě vyřadil z nominace a já pravděpodobně nikdy na olympiádě reprezentovat naši zemi nebudu," vysvětlila Schützová.

Lyžařka pak kontaktovala trenéra reprezentace, proč k tomu došlo, odpovědi se jí ale nedostalo. „Myslím, že je škoda pro náš sport a národ dobrovolně vracet olympijská místa, jak vzhledem k případné motivaci mladých závodníků, tak samozřejmě i k situaci ohledně rychle se šířící nákazy Covid-19,“ napsala s tím, že celou situaci vnímá jako největší křivdu kariéry.

Podle ní vyškrtnutí z nominace a vzdání se míst postrádá myšlenku fair play, na které je sport založený. „Je ostuda, že takový lidi se ve sportu stále vyskytují a je mi jich upřímně líto. Protože škodit někomu z pozice moci není známka silné osobnosti. A kde jinde bychom měli hledat silné osobnosti než ve sportu?“

Schützová celou situaci nese velmi těžce. „Já jsem celý život chtěla závodit a vyhrávat a byť mi to zlomilo srdce, odcházím z tohohle světa lyžování, ve kterém chybí základní myšlenky sportu, se vztyčenou hlavou,“ doplnila.

Z můstků v Desné až na olympiádu. Skokanka Indráčková je nejmladší účastnicí Her v české historii

Je to příběh jako z pohádky. Teprve patnáctiletá skokanka na lyžích Anežka Indráčková je první sezonu v ženském reprezentačním áčku. V ní si poprvé zaskákala ve Světovém poháru, v polovině ledna zase vyhrála domácí mistrovství republiky. Poté se...

K vyškrtnutí z nominace se pro svaz vyjádřil trenér reprezentace Jan Franc. „Nejedná o nic nestandardního nebo dokonce výjimečného. Například na loňské mistrovství světa v Oberstdorfu jsme měli k dispozici neomezený počet nominací, ale stejně jsme se rozhodli využít pět míst. Na každou vrcholnou akci nominujeme závodníky a závodnice pouze na základě jejich výsledků a jejich výkonnosti, která byla jediným kritériem také při nominaci na olympijské hry v Pekingu,“ uvedl.

Franc podle svých slov už dopředu avizoval, že plánuje na základě výkonnosti nominovat na olympijské hry pět žen, tedy Kateřinu Janatovou, Terezu Beranovou, Petru Novákovou, Petru Hynčicovou a Zuzanu Holíkovou.

„Další tři ženy, konkrétně Barboru Antošovou, Sandru Schützovou a Adélu Novákovou, jsem obeznámil s tím, že budou zapsány jako necestující náhradnice na tzv. „long list“. S ohledem na protiepidemická opatření přitom musely splnit stejné administrativní náležitosti jako my, aby případně mohly do Pekingu odcestovat a závodit,“ vysvětlil.

Informaci o tom podle France zmíněné lyžařky měly. „I po nominační tiskové konferenci Českého olympijského výboru, kde zazněla jejich jména, jsme je pak telefonicky opět informovali o tom, že se na nominaci nic nemění a ony stále zůstávají v pozici necestujících náhradnic,“ dodal.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Svaz lyžařů/Jiří Bošek

Štítky olympiáda, lyžování, schützová, svaz lyžařů, nominace, Sandra Schützová, lyžař, olympijské hry, Jilemnice, kariéra, Český olympijský výbor, sport, Instagram, Peking, Petra Nováková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Byla v nominaci, nakonec nejede. Zlomilo mi to srdce, říká lyžařka z Jilemnice Sandra Schützová  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.