Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jizerskou padesátku vyhrál Nor Nygaard, nejrychlejší ženou byla Švédka Dahlová. Trať projelo 4 444 běžců

Na trať letošní jubilejní 55. Jizerské padesátky se vydalo 4 444 běžců od profesionálních závodníků přes hobby běžkaře až po věrné milovníky nejslavnějšího českého lyžařského závodu, kteří si nenechají ujít žádný ročník.

Dostatek sněhu a nádherné počasí, takové dnes panovaly podmínky na vrcholcích Jizerských hor. Program na Bedřichově odstartoval již v pátek závodem na 30 kilometrů, pokračoval v sobotu, kdy se lyžaři vydali na tratě o délce 25 a 10 kilometrů. Celkově se závodů zúčastnilo 8 194 závodníků. „Jde o historický rekord závodu. V roce 2020 bylo 8 141 účastníků,“ informoval za organizátory Richard Valoušek.

Ženské elitní běžkyně odstartovaly dnes v 7:50, muži o deset minut později. Absolutním vítězem letošní 55. Jizerské padesátky se stal norský závodník Andreas Nygaard, vyhrál již potřetí. O prvenství se muži rvali do poslední chvíle a o vítězi se rozhodlo až na bedřichovském stadionu. Nygaard proťal cílovou pásku s časem 1:56:20. Druhý skončil taktéž Nor Martin Löwström Nyenget, , těsně za nimi si dojel pro bronz Johannes Eklöf ze Švédska. „Nejlepším Čechem byl Jiří Pliska na celkově dvacátém místě. K pokoření dvouhodinové hranice mu scházelo dvaadvacet sekund,“ komentoval Valoušek.

Mezi ženami kralovala Švédka Ida Dahlová. Ta soupeřkám ujela v prudkém výjezdu na Knajpu. Druhé místo obsadila Švédka Britta Johanssonová Norgrenová a třetí finišovala Norka Thea Krokanová Murudová. Nejlepší českou Jizerské padesátky se stala Kateřina Smutná, dojela na desátém místě. „Jsem mile překvapená, jak mi to jelo. Užila jsem si to, moc ráda jsem se vrátila před domácí fanoušky,“ komentovala Smutná po dojezdu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Zbranek

Štítky Liberecký, závod, JIZ 50, Jizerská padesátka, padesátka, lyže, lyžování, sport, Andreas Nygaard, Ida Dahl, Kateřina Smutná, Jizerské hory, Bedřichov, Britta Johansson Norgren, Thea Krokan Murud, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerskou padesátku vyhrál Nor Nygaard, nejrychlejší ženou byla Švédka Dahlová. Trať projelo 4 444 běžců  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.