Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková ukončila atletickou kariéru. Začínala v rodném Jablonci

Světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková, rodačka z Jablonce nad Nisou, ukončila profesionální kariéru. Posledním závodem jednačtyřicetileté atletky na vrcholné scéně bylo čtvrteční finále Diamantové ligy v Curychu, kde skončila pátá výkonem 59,08 metru.

Někdejší vícebojařka Špotáková se poprvé jako oštěpařka představila na mistrovství Evropy 2002 v Mnichově. Tam se letos už jako trojnásobná mistryně světa a majitelka dalších medailí z vrcholných akcí po dvaceti letech vrátila a v dramatickém finále vybojovala posledním pokusem bronz. Ten s ní oslavili i partner Lukáš a oba synové, devítiletý Janek a čtyřletý Darek. 

Barbora Špotáková se narodila v roce 1981 v Jablonci nad Nisou. S atletikou začala právě na jablonecké základní škole pod vedením své matky. 

Triumfovala na olympijských hrách v Pekingu 2008 a Londýně 2012. V roce 2016 přidala na hrách v Riu de Janeiro bronz a po druhé mateřské pauze se chtěla loučit na olympiádě v Tokiu. Ta byla kvůli koronaviru o rok odložena a nakonec se konala v bublině bez diváků, takže Špotáková postrádala olympijskou atmosféru a vypadla v kvalifikaci.

Tělo už si stěžuje, řekla Špotáková

Atletickou kariéru si o další rok prodloužila a bezprostředně po evropském úspěchu si nebyla jistá, jak se svou budoucností naloží. Nakonec se rozhodla pro odchod z vrcholné scény. V pokročilém sportovním věku už je pro ni příprava náročná. „Tělo už si stěžuje. Nějakou dobu mi nadává, že bych se k němu měla chovat líp," řekla. Trénink už byl bojem o to, aby se udržela zdravá. „Pořád se člověk hlídá, aby ho někde nepíchlo, už to není ta zábava. To říkal i Usain Bolt, když končil. Zjistila jsem, že už je pro mě větší zábava koukat na ty moje kluky, jak sportují, než když sportuju sama," svěřila se.

„Každá pohádka má svůj konec a tahle pohádka má nádherný happy end," poznamenala Špotáková v restauraci u Pinkasů, kde slavila své medaile.

Ve čtvrtek v Curychu se jí při rozcvičení ozvala achilovka, takže nemohla podat maximální výkon. „Byla jsem naštvaná. Říkala jsem si, proč se mi to muselo stát před posledním závodem. Zase bez nohy 59 metrů docela jde," poznamenala. Do poslední chvíle se cítila jako závodnice. „Bylo to jako každý nepodařený závod. Já jsem furt stejná. Když neprodám maximum, tak jsem naštvaná. Každý normální člověk by byl spokojený, že se dostal na finále pro šest nejlepších, obzvlášť v mém věku. Ale bylo to úplně stejné naštvání jako vždycky. Nic víc," popisovala, jak prožívala čtvrteční mítink.

Soupeřky věděly, že končí

Soupeřky Špotákové o ukončení kariéry věděly. „Teď je to jiné, než dřív, kdy byla velká rivalita. Moc se neháže. Je nás tam taková grupa, ze které jedna může vylítnout. Objímaly jsme se a bylo to hezké. Jsme kamarádky napříč generacemi," pochvalovala si.

Prozradila, že se vítězstvím na Diamantové lize rozloučila s kariérou Američanka Kara Wingerová, která se v červenci díky světovému stříbru dočkala v 36 letech první medaile z vrcholné světové akce. „Je to moje dobrá kamarádka. Byly jsme spolu v úterý před Curychem na večeři. Tohle byl její rok a ona si to moc zaslouží," řekla Špotáková na její adresu.

Nyní se chystá věnovat rodině a pracovat na Dukle s mladými atlety. „Teď bych si chtěla hlavně odpočinout, protože takhle unavená jsem nebyla ani nepamatuju. Moji blízcí se o mě poslední závody už báli. Chtěla bych docela klid. Vždycky jsem byla člověk, který věci plánoval a dělal s rozmyslem. Musí to chvilku doznít. Všechno má nějakou setrvačnost," dodala.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český olympijský tým

Štítky Jablonec nad Nisou, sport, Špotáková, atletika, Barbora Špotáková, kariéra, Curych, finále, Diamantová liga, hod oštěpem, olympijské hry, Letní olympijské hry 2008, Letní olympijské hry 2012

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková ukončila atletickou kariéru. Začínala v rodném Jablonci  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.