Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sportfilm poprvé udělí Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Ocení sportovce

Jubilejní pětadvacátý ročník libereckého filmového festivalu Sportfilm přinesevi cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Tou bude každoročně oceňovat sportovce, kteří reprezentují či reprezentovali svoji zemi a získaný kredit využívali a využívají dlouhodobě ve prospěch druhých.

Jediná česká nejlepší sportovkyně světa (oceněná v roce 1968), sportovní gymnastka Věra Čáslavská bude připomínána každoročně při slavnostním udělování cen vítězným filmům festivalu Sportfilm, aktuálně se tak stane 5. října. 

Laureáta z navržených sportovců vybírá a jmenuje pětičlenné grémium. Letos se historicky prvním držitelem nebo držitelkou stane osobnost vybraná grémiem ve složení: Leon Jakimič, prezident Sportfilmu Liberec, Renáta Balašová, ředitelka festivalu, Zdeněk Škoda, předseda odborné festivalové poroty, Radka Čáslavská, Nadační fond Věry Čáslavské, Jakub Bažant, Klub přátel Věry Čáslavské.

Filmy, hudební festival i sport eventy. Sportfilm slaví 25. ročník ve velkém stylu

Liberec hostí mezinárodní festival sportovních filmů SPORTFILM již 25. rokem a opět se koná v kultovním kině Varšava. Letos však vyvrcholí 5. října festivalovým dnem na akademické půdě Technické univerzity. Porota vybírá i z českých filmů jako je...

Návrhy na možné ocenění získává vedení festivalu průběžně z veřejně dostupných zdrojů. „Cenu Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské mohou získat bývalí i současní sportovci a sportovkyně, kteří reprezentovali svoji zemi a získaný kredit využívali a využívají dlouhodobě ve prospěch druhých,“ uvádí pořadatelé.

Organizátoři jsou přesvědčeni, že spojení sportovního mistrovství s respektováním fair play v nejširším smyslu slova, může významně přispět k pochopení sportu jako důležitého a pozitivního společenského fenoménu.

A proč právě Věra Čáslavská? Věra Čáslavská byla nejen skvělou sportovkyní, ale také silnou osobností a vlastenkou, což dokázala mimo jiné svým Tichým protestem na Olympiádě v Mexiku 1968 během slavnostního vyhlášení vítězek finále v prostných. V něm zvítězila shodným hodnocením se sovětskou gymnastkou Larisou Petrikovovou a při sovětské hymně na nejvyšším stupínku otočením hlavy od soupeřky do země protestovala proti okupaci Československa. V témže roce podepsala petici Dva tisíce slov. Rok před smrtí, v září 2015 Věra Čáslavská napsala otevřený vzkaz adresovaný české veřejnosti, v němž apelovala na solidaritu a pomoc těm, kteří prchají před válkou. „Její odkaz nejen ve sportovním světě je nadčasový a její osobní životní motto je stále platné,“ doplnila ředitelka festivalu Renata Balašová.

Ohodnoť článek

Foto Sportfilm Liberec

Štítky sportfilm, festival, filmy, Věra Čáslavská, paprsek odvahy, Leon Jakimič, olympijské hry, Jakub Bažant, Liberec, Mexiko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportfilm poprvé udělí Paprsek odvahy a naděje Věry Čáslavské. Ocení sportovce  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.