Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Liberce se po šesti letech vrátí světový šampionát v agility. Zúčastní se týmy z 55 zemí

Už v roce 2017 se v Liberci konalo Mistrovství světa v agility. A protože dopadlo úspěšně, po šesti letech se pod Ještěd tato akce vrátí. A bude ještě větší, už nyní je jasné, že se prodlouží o den, od 4. do 10. října 2023 se ho zúčastní několik stovek týmů z pětapadesáti zemí světa. Regionu by měl šampionát přinést miliony korun.

Po složitých covidových letech by měl světový šampionát přinést vzpruhu především pro oblast cestovního ruchu v Liberci a okolí. „Počítáme, že akce přivede přibližně tři tisíce zahraničních návštěvníků, kteří budou ve městě trávit celý týden, a další tisíce diváků na krátkodobé pobyty,“ řekl Pavel Jakubec, výkonný ředitel organizačního výboru pro produkci a marketing MS Agility 2023.

Vyšší ale budou podle něj i náklady, a to zhruba o třetinu oproti mistrovství v roce 2017. I tak by ale akce měla skončit v plusu. „Celkově pořadatelství vyjde přibližně na deset milionů korun. Očekávaný přínos pro Liberec a blízké okolí se ale bude dle našich předpokladů pohybovat okolo 45 milionů korun, z nichž největší část tvoří ubytování a stravování,“ dodal.

Pro české fanoušky půjde o velmi atraktivní akci, čeští závodníci jsou mezinárodně velmi úspěšní. „Stabilně se držíme na stupních vítězů, Lucie Glejdurová vybojovala letos stříbro. K tomu nám dorůstá nová generace zkušených agiliťáků, například Erik Řehola je čerstvým mistrem světa juniorů. Očekávání v domácím prostředí jsou proto vysoká,“ uvedla Michaela Bakrlíková, výkonná ředitelka organizačního výboru MS Agility 2023.

Velká očekávání jsou podle ní i na straně samotných domácích účastníků. „Pro naše závodníky bude liberecký šampionát výjimečný v tom, že budou mít na tribunách největší podporu a kotel fanoušků,“ doplnila.

Mistrovství proběhne prakticky za rok, už nyní ale běží přípravy. „Mistrovství bude o den delší, soutěžit se bude ve více výškových kategoriích a stoupne i počet účastníků. Tomu musíme samozřejmě přizpůsobit přípravu. Zkušenosti z roku 2017 jsou ale naší velkou výhodou,“ vysvětlila Bakrlíková.

Už minulý liberecký šampionát byl podle ní úspěšný, a i to byl důvod, proč Liberec pořadatelství získal znovu už po šesti letech. Organizátoři navíc příští rok čekají ještě více diváků, protože agility získává na stále větší popularitě.

Rok dopředu se podle organizátorů například plní ubytovací kapacity. Týmy budou bydlet například ve Wellness hotelu Babylon, který pro ně a návštěvníky MS Agility 2023 zarezervoval veškerou svou ubytovací kapacitu po dobu celé akce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv MS v agility 2017

Štítky Liberec, agility, mistrovství světa, aréna, Ještěd, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Liberce se po šesti letech vrátí světový šampionát v agility. Zúčastní se týmy z 55 zemí  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.