Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vítězem Běhu na Českou chalupu je Vojtěch Král. Stačilo mu necelých dvanáct minut

Už dvaapadesátý ročník tradičního závodu Běh na Českou chalupu proběhl v sobotu. Ikonický regionální závod nejen prověřuje jejich výkonnost, ale od roku 2012 také vzpomíná na bývalého československého reprezentanta a zakladatele závodu Mirko Gräfa. Absolutním vítězem se stal v čase 11 minut a 39 vteřin Vojtech Král.

Na start dvou a půl kilometrové tratě s převýšením téměř 250 metrů se v letošním ročníku postavilo více než 260 běžců, kteří kromě terénu bojovali jako již obvykle také s chladným počasím.

Mezi muži se s podmínkami nejlépe vypořádal Vojtech Král z AK Kroměříž, který byl v cíli s desetivteřinovým náskokem před druhým Martinem Semerádem z pořadatelského klubu AC Slovan Liberce. Pro třetí příčku si s dvacetivteřinovou ztrátou na vítěze doběhl junior Jiří Tuž.

Ženský závod suverénně ovládla věkem stále ještě dorostenka Michaela Novotná z OB TJ Turnov, jejíž čas 14 minut a 4 vteřiny je nejlepším ženským výkonem posledních sedmi ročníků. Na stupních vítězů ji doplnily Štěpánka Bisová a Adéla Bogarová.

Závod je od roku 2012 věnován jeho zakladateli Mirko Gräfovi. Ten byl přitom jedním z našich nejlepších vytrvalců konce padesátých let. Jako první z československých atletů dokonce v roce 1956 dokázal na pětikilometrové trati porazit legendárního Emila Zátopka, čímž se dostal až na třetí místo v tehdejších světových tabulkách. Mimo to získal pět mistrovských titulů na tratích 5 000 a 10 000 metrů, reprezentoval Československo na několika mezinárodních akcích a ovládl také slavný silniční závod Běchovice – Praha.

První ročník závodu proběhl v roce 1971 a hned ten druhý byl rekordní, zúčastnilo se ho 708 běžců. Za půlstoletí existence se ho také zúčastnila celá řada sportovních hvězd od Gabriely Soukalové po Zuzanu Hejnovou.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AC Slovan Liberec

Štítky běh na českou chalupu, česká chalupa, běh, liberec, závod, Vojtěch Král, chalupa, FC Slovan Liberec, Martin Semerád, Emil Zátopek, Gabriela Soukalová, Zuzana Hejnová, Kroměříž, Praha, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítězem Běhu na Českou chalupu je Vojtěch Král. Stačilo mu necelých dvanáct minut  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.