Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podmínky k lyžování jsou na horách v Libereckém kraji ideální

Podmínky k lyžování jsou na začátku jarních prázdnin na horách v Libereckém kraji ideální. Areály využily mrazivého počasí v minulých dnech k dalšímu zasněžování, přírodního sněhu mimo střediska je v Jizerských horách až 65 centimetrů a v západní části Krkonoš dokonce metr, vyplývá z informací do provozovatelů středisek a údajů na webu horské služby. S omezením až do neděle musejí počítat běžkaři směřující do Jizerských hor, konají se tam závody Jizerské 50.

V Libereckém kraji jsou v provozu všechna známá zimní střediska, na sjezdovkách leží až 90 centimetrů sněhu. „Podmínky jsou ideální, sněhu je dost a asi už to lepší být ani nemůže," řekl náčelník lanovky v krkonošském Harrachově Martin Nedvěd. Díky mrazům v minulých dnech podle něj mohli vyrábět technický sníh do rezervy a část využili i ke zprovoznění poslední uzavřené sjezdovky. Ode dneška je tak areál v úplném provozu a lyžaři tam mají k dispozici bezmála osm kilometrů tratí.

Počty návštěvníků za den se i díky jarním prázdninám dají nyní i v pracovních dnech v Harrachově počítat na tisíce, obdobné to je i v sousední Rokytnici nad Jizerou. „Od pondělí máme denně 2800 až 3000 lyžařů. Museli jsme i trochu posílit skibusu, aby se k nám lyžaři dostali včas," řekl ředitel rokytnického skiareálu Vít Pražák. I v Rokytnici využili silných mrazů k dosněžování sjezdovek a také podle Pražáka jsou podmínky díky mrazům a slunečnému počasí ideální. „Konzistence sněhu je na úrovni prašanu, lyžuje se v tom dobře. Celý den jsou sjezdovky ve velmi dobrém stavu, lyžování v tomto týdnu bylo ideální," dodal. V dalších dnech by se ale mělo počasí zhoršit.

Rokytnické středisko, které je největší v kraji, nabízí přes 21 kilometrů sjezdovek. Je v úplném provozu, což ale platí i pro další krkonošská střediska v Libereckém kraji. Výborné podmínky jsou i v Jizerských horách. „My jsme dosněžovali ještě tento týden, i když jenom v noci vždycky. Dodělávali jsme rezervy. Úprava sjezdovek je perfektní, deska drží a lidé k nám jezdí," uvedl Pavel Bažant ze společnosti Ski bižu, jež provozuje tři největší jizerskohorské skiareály - Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov. Denně v nich v tomto týdnu lyžovalo 4000 a 4500 lidí.

Tanvaldský Špičák je v plném provozu, na Severáku bude vedle Arniky a Kampy od víkendu nově otevřená i část zvaná jih, v Bedřichově se lyžuje na Pastvinách a Malinovce. Další menší jizerskohorská střediska mají otevřené všechny sjezdovky, to platí pro Černou Říčku v Desné, Josefův Důl, Rejdice i Příchovice. Na Ještědu v Liberci se lyžuje na severní straně, lyžaři tam mají k dispozici skoro osm kilometrů na devíti sjezdovkách.

Upravené trasy jsou v horách i pro běžkaře. V Jizerských horách se ale koná Jizerská 50, na start všech závodů se postaví přes 9000 lyžařů. Jizerská o.p.s., jež se stará o úpravu tratí lyžařské magistrály, proto doporučuje turistům jako nástupní místa na tratě Maliník, Valešovku, Vysoký hřeben, Hrabětice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, ještěd, rokytnice, lyžování, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky k lyžování jsou na horách v Libereckém kraji ideální  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.