Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jizerskou 50 překvapivě vyhrál Nor Stadaas, ženám kralovala Smedasová

Jizerskou padesátku překvapivě vyhrál norský lyžař Kasper Stadaas. Rozhodl únikem čtyři kilometry před cílem. Nejlepším Čechem byl dvacátý Jan Šrail. Závod žen ovládla vedoucí žena seriálu Ski Classics Magni Smedasová z Norska, která triumfem ozdobila svou premiéru v Jizerských horách. Nejlepší Češka Sandra Schützová obsadila devátou příčku.

V popředí početného mužského elitního pole se často pohyboval švédský reprezentant s českými kořeny Max Novak, který vyhrál prémii na Jizerce zhruba v polovině závodu. V té době byli v čelní skupině i nejlepší čeští závodníci Šrail a Fabián Štoček. Pak se na mokrém sněhu objevilo několik úniků, ale úspěšný byl nakonec až ten závěrečný.

V závěrečném sjezdu do cíle nastoupil Stadaas a vypracoval si až třináctisekundový náskok. Skupina s největšími favority manko stahovala, ale uprchlíka už nedohonila. Osmadvacetiletý Nor tak zvítězil o 2,2 sekundy před trojnásobným vítězem a obhájcem loňského triumfu Andreasem Nygaardem. Norské stupně vítězů zkompletoval Amund Riege. Vítěz všech závodů Ski Classics v této sezoně Emil Persson ze Švédska finišoval na stadionu v Bedřichově až jako jedenáctý.

První dvacítku uzavřel Šrail, který na vítěze ztratil více než dvě minuty. Těsně za ním skončil Štoček. Trojnásobný vítěz Jizerské padesátky Stanislav Řezáč od začátku ztrácel a dnešní závod nedokončil.

V ženském poli byla v první polovině závodu nejaktivnější obhájkyně vítězství Ida Dahlová ze Švédska. Postupně ale přebrala aktivitu Smedasová, která si na posledních deseti kilometrech i díky spolupráci s českým lyžařem Václavem Sedláčkem vypracovala výrazný náskok. Dva týdny po triumfu na Marcialonze si připsala další velký úspěch.

S odstupem minuty a 5,5 sekundy za ní skončila druhá dvaadvacetiletá Švédka Karolina Hedenströmová, další více než minutu ztratila třetí Silje Oyre Slindová z Norska. Švédská favoritka Dahlová byla tentokrát až pátá. Nejlepší umístění v závodech Ski Classics si devátým místem vyrovnala Schützová, jež na vítězku ztratila více než sedm minut. Někdejší dvojnásobná vítězka tohoto závodu Kateřina Smutná, která už ukončila profesionální kariéru, byla čtrnáctá.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jizerská 50

Štítky Jizerská padesátka, lyžování, závod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerskou 50 překvapivě vyhrál Nor Stadaas, ženám kralovala Smedasová  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.