Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový trenér Kozel se ujal Slovanu. Změny přijdou, všimnete si jich, řekl

Po katastrofálním vstupu do ligové sezony a po vyřazení z poháru od třetiligových Zbuzan skončil ve Slovanu trenér Hoftych. V úterý se týmu ujal Luboš Kozel, který ve Slovanu před lety působil jako asistent trenéra. Jeho hlavním cílem je co nejdříve dostat tým do klidných vod, aby neměl starosti se záchranou. Postupně chce také Slovanu vtisknout svůj herní styl.

Jak se podle vás Liberec za těch dvanáct let, co jste tu nebyl, změnil?
Změnilo se mužstvo (úsměv). Zbyl tu jen Gebre, kterého jsme tehdy přivedli. Ale když jsem sem jel, tak mi přijde, že se tu moc nezměnilo, ti lidé kolem týmu jsou tu stále stejní. I to pro mě byl jeden z argumentů, proč do Liberce jít, vím, že prostředí kolem týmu je zdravé.

Spolu s trenérem Lubošem Kozlem přichází asistent Ivan Kopecký, zůstává také Miroslav Holeňák, který působil už v realizačním týmu Pavla Hoftycha. Zůstává i trenér brankářů Marek Čech. Trenér Kozel naopak bude hledat nového kondičního trenéra.

Je to výzva dotáhnout Slovan tam, kam patří?
Výzva to rozhodně je. Nemůžete čekat, že naskočíte někam, kde to všechno šlape. Je tu ale paralela s mým prvním působením tady, kdy jsme v roce 2007 přišli, když byl Slovan také poslední, a nakonec jsme skončili šestí. Doufám, že se nám podaří udržet ligovou příslušnost.

Jste dobrodruh, když jdete do takové situace?
Ne, věřím v práci. Když se podívám zvenčí, je jasné, že tým není v dobré situaci. V kádru jsou ale hráči, kteří hráli evropské poháry, je tu několik zkušených hráčů. Na tom se to postavit dá, určitě tu není tým na sestup.

Mluvili jste už s vedením klubu o případném posílení?
Kádr se tu mění každoročně, bavili jsme se i o tom, že hráči, kteří přišli teď, tak ještě nejsou takovými oporami. Mají svou kvalitu, ale potřebují čas a důvěru. Bavili jsme se ale i o případném doplnění kádru v tomto přestupovém okně. Nějakou představu máme, nic hotového ale není.

Máte za sebou první trénink s týmem, jaký byl?
Vždycky se chtějí hráči na prvním tréninku ukázat a pracují na sto procent. Z toho bych nedělal závěry. Mužstvo je ale charakterově složené správně, v tom problém není. Když budeme pracovat, věřím, že přijdou i výsledky.

Nyní je reprezentační pauza, je to pro vás výhoda, že můžete s týmem více pracovat?
Mám čas hráče poznat víc. Je čas i na to, že když budeme chtít hrát jinak, můžeme předat pokyny a zkusit něco jiného. Měli jsme v plánu i přátelské utkání, ale náš početní stav není úplně dobrý, spíš tento týden využijeme na kondiční část, aby mužstvo mělo šťávu a sílu. To poté pomáhá psychice a hlavě, což je pro nás hlavní úkol.

Jak dlouho jste nabídku Slovanu zvažoval?
Moc dlouho jsem nepřemýšlel, ke Slovanu vztah mám. Klubem jsem byl oslovený už před dvěma lety, nakonec tým převzal Pavel Hoftych. Momentálně jsem neměl angažmá, takže jsem o tom moc nepřemýšlel.

Budete chtít dát šanci Kamso Marovi, který se v A týmu zatím neobjevil?
Je škoda, když to týmu nejde a je tu hráč, který prokázal kvalitu. Je to ale hodně o něm, z áčka byl vyřazen. Když bude chtít Liberci pomoct, určitě nebudu proti. 

Už víte, co budete chtít změnit?
Každý asi ví, že jsem příznivcem spíše kombinačního fotbalu, postupné výstavby útoku. Ale jsem si vědom, jakým způsobem Liberec hrál a v jaké situaci je. Když chcete změnit všechno, nemusí to přinést úspěch. My musíme nejprve získat body a pak se bavit dál. Změny ale budou a myslím, že si jich všimnete. S tím, jak začnou přibývat body, můžeme postupně myslet na herní stránku.

Podívejte se na tiskovou konferenci trenéra Kozla

Už jste řekl, že v roce 2007 jste nastoupil za podobné situace. Jde to srovnávat?
Teď je brzy říct, mám za sebou první trénink. Tehdy tu ale byl širší kádr například. Když ale prvoligové mužstvo prohraje doma s třetiligovým, tak to normální není. Hráčům jsem řekl, že máme před sebou nový start.

Váhal jste nad tím jít do posledního týmu tabulky?
Trenéřina je vždy riziková. Horší, než poslední ale být nemůžeme. Jediné, na co se soustředíme je, abychom se zvedli. Na tabulku se můžeme podívat nejdřív v listopadu.

Byl jste v kontaktu s vaším předchůdcem Pavlem Hoftychem?
Mluvili jsme spolu, jsme kamarádi a známe se dlouhou dobu. To, že jeden trenér střídá druhého, to se v našem řemesle stává. Normálně jsme se pobavili, řekl mi, že mu můžu kdykoliv zavolat.

Čeho jste si všiml na víkendovém utkání se Zlínem, když už jste tušil, že tým převezmete?
Stačí se podívat na skóre, které je 1:9. V těchto situacích hraje roli psychika a ta v sobotu po Zbuzanech byla vidět nejvíc. Slovan měl víc šancí, ale v takových chvílích se vám lepí smůla na paty – přišlo vyloučení, Zlín dal z první střely gól a najednou ten zápas prohrajete 0:1. Tým musíme zvednout tak, aby tam byla víra ve vlastní síly.

Pavel Hoftych před svým odchodem řekl, že by potřeboval dva tři hráče. Jak se na to díváte vy?
Jednáme, máme zájem o některé hráče. Dá se říct že jednoho do každé řady. Pokud to vyjde, budu za to rád, ale pokud ne, budeme pracovat s kádrem, co tu je. Naším cílem musí být zvednout hráče, kteří tu jsou. Pamatuji si, jaké výkony podával například Jan Matoušek a teď se mu nedaří.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slovan Liberec

Štítky slovan liberec, fotbal, Luboš Kozel, trenér, FC Slovan Liberec, Pavel Hoftych, Zbuzany, trénink, Ivan Kopecký, FC Fastav Zlín, Miroslav Holeňák, Marek Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový trenér Kozel se ujal Slovanu. Změny přijdou, všimnete si jich, řekl  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.