Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zmar Jablonce odnesl trenér Rada. Ulevili jsme tlaku, okomentoval dohodu s majitelem Peltou

Dlouho se zdálo, že nic takového se stát nemůže. Jablonec hrál poslední roky o nejvyšší příčky tabulky, ještě na podzim proháněl soupeře v Konferenční lize. Jenže od února nevyhrál a topí se v krizi. Po víkendové prohře s Pardubicemi se propadl na patnáctou příčku a reálně mu hrozí sestup do druhé ligy. „Jediné, co tomu může pomoct, je nějaká změna,“ řekl v pondělí trenér Petr Rada. Dál už tak u týmu nebude, s majitelem klubu Peltou se dohodl na ukončení spolupráce. Áčko povedou dosavadní asistenti Jiří Vágner a Tomáš Čížek.

Poslední výhru si Jablonec připsal 5. února proti Olomouci. Od té doby? Sedm remíz a čtyři prohry. Po první kole skupiny o udržení tak má šestadvacet bodů a v tuto chvíli by spadl do baráže.

Co se s Jabloncem děje? Jasnou odpověď nemá asi nikdo. „Máme tu zkušený tým. Nevím, co se hráčům honí v hlavě. Takhle dlouhá krize, to já nikdy nepamatuji. Sám si s tím lámu hlavu,“ přemítal po prohře s Pardubicemi trenér Petr Rada.

TOMÁŠ MALINSKÝ „Je to katastrofální. Kdyby mi někdo řekl před sezonou, že budeme hrát o záchranu a budeme dokonce na patnáctém místě, nikdo by tomu asi nevěřil. Bohužel, takový fotbal někdy je. Pořád jsou však ty čtyři kola a můžeme se z toho dostat. Nikdo nechce hrát baráž."

Podle něj má Jablonec tak zkušený kádr, že by si s podobnou situací měl poradit. Krob, Zelený, Houska, Hübschman, Malinský, Pilař, Kadlec, Nešpor. Co jméno, to zkušenost a kvalita. Přesto se s každým dalším utkáním propadá do stále větší deprese. Vždyť i klubový web uvedl referát z posledního utkání titulkem „Zmar pokračuje“.

I proto přišla změna. „S Petrem Radou sedli a po vzájemné dohodě skončilo jeho působení v roli trenéra Jablonce. Za odvedenou práci zejména v předchozích letech se sluší Petrovi poděkovat, protože byl u největších klubových úspěchů v naší historii,“ okomentoval Radův konec majitel klubu Miroslav Pelta.

Na impuls budou spoléhat i fanoušci, kteří jsou dosavadním průběhem sezony hodně deprimovaní. Právě diváci situací svého klubu velmi trpí. Roky byly zvyklí na něco úplně jiného. Vždyť Jablonec hraje ligu nepřetržitě od roku 1994.

„Horší sezónu jsem nezažil. Zažil jsem nejlepší éru Jablonce, kdy vyhrál český pohár. To byly zápasy, výkony. A ještě před pohárem zlata Éra Davida Lafaty. To bylo něco, i když třeba jsme skončili na 6. místě, tak to byly skvělé výkony a fotbaly. Ale tohle? Co to je? Za tuhle sezónu si zasloužíte spadnout do 2. ligy, protože to, co předvádíte na hřišti, je katastrofa,“ myslí si například Šimon Mulač.

A to je jeden z těch slušnějších příspěvků, frustrace je znát nejen na hřišti, ale právě i na tribunách. Stále se ale najdou i tací, kteří stále v záchranu pevně věří. „Teď je zapotřebí porazit Karvinou, upevnit si trochu sebevědomí a pak se uvidí. A když to nevyjde ve skupině, tak snad stačí přejít přes toho druholigového soupeře,“ zůstává optimistický fanoušek Pavel Pilař.

K problémům fotbalového Jablonce je ale potřeba připočíst ještě jeden faktor, a to faktor majitele klubu Miroslava Pelty. Ten neprožívá úplně dobré časy. V kauze sportovních dotací mu hrozí šest let vězení, a i to se pak může přenášet na hřiště. Pelta každopádně v klubu dál vládne a po jeho schůzce s Radou přišla změna. „Už jsem asi dozrál k tomu, že jediné, co tomu může pomoct, je nějaká změna. Proto jsme se dneska sešli, o situaci jsem se bavili a ulevili jsme tomu tlaku, aby se závěr zvládnul,“ okomentoval zkušený trenér.

Tým tak převzali asistenti Vágner a Čížek, oba bývalí hráči Jablonce, kteří už vedli pondělní trénink. První možnost nakopnout Jablonec budou mít v neděli proti poslední Karviné.

Ohodnoť článek

Foto FK Jablonec

Štítky fk jablonec, Jablonec, fotbal, rada, pelta, sestup, baráž, Petr Rada, Miroslav Pelta, trenér, Tomáš Čížek, Pardubice, Tomáš Malínský, Karviná, David Lafata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmar Jablonce odnesl trenér Rada. Ulevili jsme tlaku, okomentoval dohodu s majitelem Peltou  |  Fotbal  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.